Politika varovanja osebnih podatkov

Kdo smo?

Lastnik, upravljalec spletne trgovine www.optikairman.si, ponudnik e-storitev ter upravljalec osebnih podatkov strank na spletni strani www.optikairman.si (v nadaljevanju ‘ponudnik’) je podjetje Optika Irman, d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec; Matična številka: 3312119000, Davčna številka: SI22840320; Tekoči račun: SI56 6100 0001 0349 180 (DELAVSKA HRANILNICA d.d. LJUBLJANA), BIC HDELSI22. Kontaktni podatki sedeža firme: 051 288 011, optika@irman.si. Zakonita zastopnica: Andreja Irman Simpson. Osebne podatke strank obravnavamo v skladu z zahtevami zakonodaje (ZVOP-1 in GDPR).

Politika varovanja osebnih podatkov je podana tako za spletno stran www.optikairman.si kot tudi poslovalnice Optike Irman.

Kako varujemo osebne podatke?

Zavedamo se pomena zasebnosti in si prizadevamo, da so osebni podatki strank spletnega mesta www.optikairman.si kot tudi podatki strank poslovalnic Optike Irman na varnem. V ta namen smo oblikovali pravila in postopke ter vzpostavili tehnične in organizacijske ukrepe, s pomočjo katerih zagotavljamo ustrezno raven varnosti pri obdelavi osebnih podatkov.

Na spletni strani www.optikairman.si ter v poslovalnicah izvajamo vse aktivnosti za zaščito in etično ravnanje z osebnimi podatki. Redno izvajamo varnostne posodobitve sistema in gostujemo na varnem spletnem strežniku.

K zaščiti podatkov pred nepooblaščenim dostopom ali krajo štejemo tudi fizično varovanje in video varovanje poslovnih prostorov podjetja.

Čemu je politika varovanja osebnih podatkov namenjena?

Namen te politike je, da pomagamo razumeti svojim strankam, katere osebne podatke zbiramo, zakaj jih zbiramo, kako jih uporabljamo in kakšne pravice imajo naše stranke.

Kdo je upravljalec osebnih podatkov strank spletne trgovine www.optikairman.si?

Ko se odločite stopiti v stik z nami, npr. preko povpraševanja, ali pa, ko se odločite za nakup v naši spletni trgovini ali poslovalnici, nam s tem zaupate svoje osebne podatke. Upravljalec osebnih podatkov je v tem primeru podjetje Optika Irman, d.o.o.

Kakšne osebne podatke strank obdelujemo?

Obdelava osebnih podatkov za namen izdelave/naročila optičnih pripomočkov
Če je stranka s spletno trgovino www.optikairman.si ali poslovalnico sklenila kupo-prodajno pogodbo (naročila optični pripomoček/ opravila nakup), se osebni podatki stranke na podlagi izpolnitve zakonske obveznosti obdelujejo za namen sklenitve in izvajanja pogodbe (npr. naročilo optičnega pripomočka, obračun, fakturiranje ipd.). Za izvedbo naročila potrebujemo najmanj naslednje osebne podatke: ime in priimek, naslov, telefonska številka in/ali elektronski naslov, ter v določenih primerih datum rojstva. Za izdelavo optičnih pripomočkov potrebujemo tudi informacijo o predpisani dioptriji in tipu predpisanega pripomočka. V določenih primerih lahko zaprosimo za dodatne podatke, kot je na primer informacija o predhodno izdanih pripomočkih, morebitnih obolenjih, ki bi vplivali na kakovost vida itd. Ti podatki se uporabljajo izključno za izdelavo optimalnega optičnega pripomočka prilagojenega posamezni stranki.

Obdelava osebnih podatkov za namen neposrednega trženja
Osebni podatki se lahko obdelujejo tudi za druge namene, če je za takšno obdelavo podana privolitev. Privolitev pomeni vsako prostovoljno, izrecno, informirano in nedvoumno izjavo volje s katero stranka izrazi soglasje z obdelavo osebnih podatkov za določen namen. Osebno privolitev lahko stranka poda s svojo (pisno ali ustno) izjavo ali z drugim jasnim pritrdilnim dejanjem.
Z vključitvijo v marketinško obveščanje v spletni trgovini www.optikairman.si ali v poslovalnici stranka privoli v neposredno trženje in obveščanje s strani našega podjetja. Osebni podatki se v tem primeru uporabljajo za neposredno trženje, tj. za pošiljanje ponudb, reklamnega gradiva, za anketiranje, za obveščanje o nagradnih igrah, katerih organizator je ponudnik.
Za namen neposrednega trženja preko elektronske pošte in/ali pošte zbiramo naslednje podatke: naslov elektronske pošte. Osebne podatke zbiramo z izrecno privolitvijo oz. nedvoumnim soglasjem posameznikov.
Če je stranka mlajša od 15 let, ne more podati veljavne privolitve za obdelavo osebnih podatkov. V tem primeru mora z obdelavo osebnih podatkov soglašati eden od staršev oziroma skrbnik.

Obdelava osebnih podatkov obiskovalcev spletne strani www.optikairman.si za druge namene
Komentarji
Ko obiskovalci zapustijo komentarje na spletnem mestu www.optikairman.si, zbiramo podatke, ki so prikazani v obrazcu za komentiranje, in tudi naslov IP-ja obiskovalca in uporabniški niz brskalnika za pomoč pri odkrivanju neželene pošte.

Piškotki/Cookies
Če pustite oceno ali mnenje na naši spletni strani, lahko shranite svoje ime, e-poštni naslov in spletno mesto s pomočjo piškotkov. Tako Vam ni potrebno ponovno izpolniti podrobnosti, ko napišete novo oceno ali mnenje. Ti piškotki se bodo hranili eno leto.
Če imate račun na spletnem mestu www.optikairman.si in se ponovno prijavite na to spletno mesto, bomo nastavili začasni piškotek, da ugotovimo, ali vaš brskalnik sprejema piškotke. Ta piškotek ne vsebuje osebnih podatkov in je zavržen, ko zaprete brskalnik.
Ko se prijavite se nastavijo piškotki, ki shranijo podatke za prijavo. Piškotki za prijavo trajajo dva dni. Če izberete »Zapomni si me«, se bodo piškotki ohranili dva tedna. Če se odjavite iz svojega računa, bodo piškotki za prijavo odstranjeni.

Več informacij o piškotkih si lahko preberete tukaj.

Vdelana vsebina z drugih spletnih mest
Vsebina na spletni strani www.optikairman.si lahko vsebuje vdelane vsebine (npr. videoposnetke, slike, članke itd.). Vdelana vsebina z drugih spletnih mest se obnaša na enak način, kot če bi obiskovalec obiskal drugo spletno mesto. Ta spletna mesta lahko zbirajo podatke o osebi, uporabljajo piškotke, vdelajo dodatno sledenje in nadzirajo vašo interakcijo s to vdelano vsebino, vključno s sledenjem interakcije z vdelano vsebino, če imate račun in ste prijavljeni na to spletno mesto.

Ali bomo osebne podatke strank posredovali tretjim osebam?

Osebne podatke lahko posredujemo pogodbenim podjetjem oz. organizacijam, če je dostop do takih podatkov, njihova uporaba, hranjenje ali razkritje razumno potrebno. Na primer za: izvedbo kupoprodajne pogodbe, upoštevanje morebitnih veljavnih predpisov, zakonodaje, pravnih postopkov ali izvršljivih zahtev državnih organov; izvajanje veljavnih pogojev storitve, bodisi na podlagi zakona ali pooblastila; zaščito pred kršitvijo pravic, varnosti ali zaščito javnosti pred škodo na njihovi lastnini, kot zahteva ali dovoljuje zakonodaja.
To so druga zaupanja vredna podjetja, ki smo jim s pogodbo zaupali posamezna opravila v zvezi z obdelavo osebnih podatkov naših strank (npr. proizvajalci očalnih leč, računovodske storitve, posredniki pri plačilu z bančnimi karticami ipd.). Obdelovalec s katerim sodelujemo mora biti za opravljanje svoje dejavnosti registriran in zagotoviti ustrezen nivo varovanja osebnih podatkov. Obdelovalci obdelujejo osebne podatke po naših navodilih ter izključno v našem imenu.
V izjemnih primerih lahko osebne podatke, v skladu z zakonom, posredujemo državnim in varnostnim organom, v kolikor bi ti podali uradno zahtevo za posredovanje osebnih podatkov.
Komentarje spletnih obiskovalcev preverimo prek storitve za samodejno zaznavanje nezaželene pošte.
Drugim fizičnim ali pravnim osebam osebnih podatkov ne posredujemo, razen če stranka v to izrecno privolili.

Obdelava osebnih podatkov za namen statistik in analiz

Osebne podatke strank obdelujemo tudi za namene internih statistik in analiz.

V tem okviru izvajamo analize, povezane z ugotavljanjem uspešnosti posamezne tržne akcije in obiska spletnih strani. Podlaga za obdelavo osebnih podatkov je v tem primeru naš zakoniti interes, pri čemer uporabljamo najmanjši možen obseg osebnih podatkov ter si prizadevamo, da ne pride do nedovoljenega posega v interese ali temeljne pravice posameznika.
V okviru analize uporabe spletnih strani www.optikairman.si lahko upravljalec zbira določene podatke o obisku, kot so ime ponudnika internetnih storitev in naslov IP, prek katerega uporabnik dostopa do interneta, datum in ura, ko uporabnik dostopa do mesta, strani, ki jih obišče na spletnem mestu in spletni naslov, neposredno s katerega uporabnik pride na spletno mesto. Analizo uporabe spletnih strani opravljamo v sklopu posrednika storitev Google Analytics, Google Inc.

V okviru analize uspešnosti neposrednega trženja preko elektronske pošte si ob poslanih elektronskih sporočilih zabeležimo prikaze na strani posameznikov prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih. Na osnovi zabeleženih podatkov ne izvajamo avtomatiziranega sprejemanja odločitev. Analizo uspešnosti neposrednega trženja preko elektronske pošte opravljamo v sklopu posrednika storitev MailChimp®.

V kolikor se stranka s tem strinja, upravljalec pošlje preko elektronske pošte stranki povezavo za podajo mnenja o opravljeni storitvi. Mnenje stranke ni anonimno in je javno objavljeno v Google mnenja.

Obdobje hrambe

Osebne podatke, pridobljene za namene sklepanja in izvajanja kupo-prodajnih pogodb, hranimo deset let po izdaji očesnega pripomočka. Druge osebne podatke hranimo do izpolnitve namena, zaradi katerega so bili zbrani.

Zbrane osebne podatke posameznikov hranimo do preklica soglasja za hranjenje in obdelavo podatkov posameznika. Po preklicu soglasja posameznika njegove osebne podatke nemudoma trajno izbrišemo.

V kolikor bi v našem podjetju prenehali zgoraj opisani nameni, zaradi katerih hranimo in obdelujemo osebne podatke, bomo zbirke podatkov, katerih namen je prenehal, nemudoma trajno izbrisali.

Podatke o prikazih prejetih sporočil in klikih na povezave v prejetih sporočilih hranimo še 12 mesecev od pošiljanja sporočila.

Spletni komentarji
Če pustite komentar, se komentar in njegovi metapodatki ohranijo za nedoločen čas. To je zato, da lahko samodejno prepoznamo in odobravamo nadaljnje komentarje, namesto da jih zadržimo v čakalni vrsti.

Spletne prijave uporabnikov
Za uporabnike, ki se prijavijo na naši spletni strani (če obstajajo), shranjujemo tudi osebne podatke, ki nam jih zaupajo v svojem uporabniškem profilu. Vsi uporabniki si lahko kadar koli ogledujejo, urejajo ali izbrišejo svoje osebne podatke (ne morejo pa spremeniti uporabniškega imena). Skrbniki spletnih mest si lahko ogledajo in uredijo tudi te podatke.

Pravice posameznika

Stranke katerih osebne podatke obdelujemo imajo naslednje pravice:
– pravica do dostopa do osebnih podatkov stranke in njihovo kopiranje;
– pravica do dopolnitve ali popravkov osebnih podatkov stranke, če so ti nepopolni ali netočni;
– pravica do izbrisa osebnih podatkov stranke, zlasti če niso več potrebni za namene, zaradi katerih so bili zbrani, ali so bili obdelani nezakonito ali so bili obdelani na podlagi privolitve, pa je bila privolitev preklicana in ne obstaja druga pravna podlaga za njihovo obdelavo;
– pravica do omejitve obdelave osebnih podatkov stranke, zlasti če se oporeka njihovi točnosti;

Kako uveljavljati pravico do vpogleda/popravka/prenosa/izbrisa osebnih podatkov?

Posameznik lahko za svoje osebne podatke zahteva vpogled/popravek/popoln izbris/prenos drugemu ponudniku sorodnih storitev/prekinitev obdelave in hranjenja oz. preklic soglasja za obdelavo in hranjenje. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve oz. soglasja uporabe osebnih podatkov izvajala do preklica.

Zahtevo mora stranka oddati pisno preko elektronske pošte optika@irman.si, osebno na sedež podjetja: Optika Irman, d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec oz. poslati na dani naslov sedeža podjetja.

Če osebne podatke stranke obdelujemo na podlagi privolitve (npr. neposredno trženje), lahko stranka zahteva, da trajno ali začasno, delno ali v celoti prenehamo uporabljati osebne podatke za te namene. V vsakem poslanem elektronskem sporočilu neposrednega trženja je možnost odjave iz elektronskega marketinškega obveščanja. Zahtevo za prenehanje uporabe osebnih podatkov lahko pošlje stranka tudi preko elektronske pošte optika@irman.si, osebno oz. pisno po pošti na sedež podjetja: Optika Irman, d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec.

Če imate na spletni strani www.optikairman.si račun ali ste pustili komentarje, lahko zahtevate, da prejmete izvoženo datoteko osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, vključno s podatki, ki ste nam jih posredovali. Prav tako lahko zahtevate, da izbrišemo vse osebne podatke, ki jih imamo o vas. To ne vključuje podatkov, ki jih moramo hraniti v administrativne, pravne ali varnostne namene.

Kaj storiti v primeru kršenja pravic z naslova varstva osebnih podatkov?

Vsak posameznik lahko v primeru, da meni, da so mu z naše strani kakorkoli kršene pravice z naslova varstva osebnih podatkov, kadarkoli poda pritožbo pri nadzornemu organu – Informacijskemu pooblaščencu v Republiki Sloveniji:
Republika Slovenija, Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, http://www.ip-rs.si

Dodatna pojasnila

V kolikor želite dodatna pojasnila v zvezi s politiko varovanja osebnih podatkov v spletni trgovini www.optikairman.si, nam lahko pišete na optika@irman.si oz. na sedež podjetja: Optika Irman, d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec

Kontaktni podatki

Optika Irman, d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec, Slovenija
Tel.: 051 288 011, Elektronski naslov: optika@irman.si

Povezave

Besedilo Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) lahko najdete na povezavi:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.SLV&toc=OJ:L:2016:119:FULL