Blefaritis in zdravljenje blefaritisa

Kaj je blefaritis?
Blefaritis je strokovni izraz, ki opisuje vnetje vek. Glede na vzrok vnetja je lahko blefaritis posledica okužbe z mikroorganizmi, posledica alergije ipd. V tem sestavku pa opisujemo predvsem kronično obliko vnetja vek pri odraslih, ki prizadene robove vek, pogosto tudi izvodila Meibomovih žlez. Vnetje je pogostejše pri bolnikih s seboroičnim dermatitisom, rozaceo in alergikih. Zdravljenje je dolgotrajno in zahteva veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti.

Klinična slika
Značilni znaki in simptomi kroničnega blefaritisa so pordeli robovi vek, srbeče veke, rdeče in utrujene oči, zaspančki v notranjem kotu očesa zlasti zjutraj, luskice-zasušen izcedek na robovih vek in ob trepalnicah, dražeč, pekoč občutek v očeh, občutek tujka, pogosto solzenje, občutljivost na svetlobo, pogosti pojav ječmenčkov.

Zdravljenje
Najpomembnejši postopek v procesu zdravljenja blefaritisa je nega vek, ki jo bolnik izvaja redno in dolgoročno. Kadar je vnetje izrazitejše in/ali so prisotni znaki spremenjenega razmerja med bakterijam na robovih vek in v očesnih izločkih, lahko v zdravljenje prehodno vključimo tudi protivnetna in protimikrobna sredstva. Redna uporaba omega-3 maščobnih kislin vpliva na zmanjšanje vnetja ter poveča stabilnost solznega filma. Z umetnimi solzami simptomatsko zdravimo nestabilen solzni film. Redko je potrebna tudi kirurška oskrba ali sondiranje izvodil meibomovih žlez.

Nega vek vključuje gretje vek, čiščenje robov vek ter masažo robov vek.
1. Gretje vek (suho gretje vek, topli obkladki)
Z gretjem vek zmehčamo izloček v Meibomovih žlezah na robovih vek. S tem pospešimo izločanje iz le-teh ter hkrati zmehčamo luskice in obloge ob korenu trepalnic.
Veke grejemo s suhimi obkladki (blazinice za gretje vek, kot je npr. The Eye Doctor). Uležemo se, zapremo oči ter na veke položimo grelno blazinico s temperaturo okoli 40 °C za 15 do 20 minut.
2. Čiščenje robov vek
Enkrat do dvakrat dnevno si robove vek nežno, a temeljito očistimo s pomočjo vatiranih paličic ali zložencev prepojenih s tekočino, šamponom za čiščenje vek ali posebnimi robčki za čiščenje robov vek (npr. Blephaclean).
3. Masaža robov vek
Potem ko smo veke ogreli, pred ali med samim čiščenjem veke nežno masiramo navpično proti robu veke ter vodoravno med trepalnicami. Izogibati se je potrebno močnemu pritisku na oko.

The Eye Doctor grelna preveza
The Eye Doctor grelna preveza

Antibiotiki
Protimikrobna zdravila so namenjena zdravljenju tistih oblik blefaritisa, kjer je v ospredju nesorazmerje v sestavi očesne bakterijske flore. Priporoča se terapija z antibiotičnim mazilom, ki ga razmažemo po robovih vek med trepalnicami zvečer pred spanjem vsakodnevno 14 dni. Glede na klinično sliko pa lahko očesni zdravnik predpiše tudi antibiotik v obliki kapljic (Azyter). Kapljice aplicirate 2-krat dnevno 3 dni.

Protivnetna zdravila
Ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti takrat kadar je ogrožena tudi roženica, je priporočljiva terapija s kapljicami s protivnetnim delovanjem (npr. Maxitrol, Lotemax, Flarex). Kapljice predpiše zdravnik in jih je potrebno uporabljati le v skladu z njegovimi navodili. Kronična uporaba protivnetnih zdravil se odsvetuje. Protivnetna zdravila ukinjamo postopoma. Po prenehanju uporabe se lahko prehodno poveča rdečina očesa in ojačajo neprijetni simptomi. Velikokrat se zato priporoča sočasna uporaba vlažilnih kapljic za oči.

Kapljice za oči oz. umetne solze
Vnetje vek spremeni normalno sestavo solz, solzni film postane nestabilen in posledično se pojavi občutek peska v očeh. S pomočjo vlažilnih kapljic za oči očesni sluznici vračamo tekočino, ki jo potrebuje za normalno delovanje. Solze nadomeščamo po potrebi oz. po navodilih očesnega specialista. Priporočljiva je uporaba vlažilnih kapljic brez konzervansov (npr. HyaBak) ali tistih, katerih konzervans ob stiku z UV svetlobo razpade. Ob zamašenih Meibomovih žlezah oz. hujših težavah pa je priporočljiva uporaba kapljic, ki nadomeščajo tudi maščobni del solznega filma (npr. Thealoz Duo). Če nosimo kontaktne leče moramo izbrati kapljice za oči, ki so primerne za uporabnike kontaktnih leč.

Omega-3 maščobne kisline
Omega-3 maščobne kisline predvsem DHA (docosahexaenoična kislina) in EPA (Eicosapentaenoična kislina) sta dve od treh omega-3 maščobnih kislin, ki jih telo ne more samo zgraditi in jih je potrebno pridobiti s hrano, kot je npr. ribje olje. Omenjene maščobe omilijo vnetje, saj vplivajo na metabolizem vnetnih dejavnikov. Omega-3 maščobne kisline dokazano izboljšajo simptome in znake suhega očesa in blefaritisa. Priporočljivo je uživanje 1000 mg Omega-3 maščob dnevno (npr. Nutrof Total). Pomembno je, da kritično izberemo proizvajalca omega-3 maščobnih kislin, saj so lahko določeni viri močno onesnaženi s težkimi kovinami.

Navedeni pripomočki za zdravljenje simptomov blefaritisa, razen antibiotikov in protivnetnih zdravil, so na voljo v Optiki Irman (v poslovalnicah kot tudi spletni trgovini):

Grelna obveza za gretje vek The Eye Doctor
Blazinice za čiščenje in masažo vek Blephaclean
Kapljice za oči HyaBak
Kapljice za oči Thealoz Duo

Dodaj odgovor