Tekočine za nego kontaktnih leč

Čistoča je bistvenega pomena za nego kontaktnih leč in s tem za ohranjanje zdravja vaših oči! Ob neupoštevanju higiene, na kontaktnih lečah nastanejo obloge in se razmnožijo mikrobi. Tako postanejo leče neudobne, z njimi kar naenkrat ne vidite več dobro in kar je najpomembneje, povečate možnost okužb oči in tako ogrozite svoj vid. K sreči čiščenje kontaktnih leč, še nikoli ni bilo tako enostavno. Na trgu obstajajo številne tekočine za čiščenje kontaktnih leč, poleg tega pa so navoljo tudi leče za enkratno uporabo (dnevne leče), pri katerih lahko korak čiščenja leč popolnoma izpustimo. Tekočine za nego in čiščenje kontaktnih leč lahko razdelimo v dve skupini: večnamenske tekočine in tekočine, ki temeljijo na vodikovem peroksidu. Osnovne prednosti in slabosti obeh skupin tekočin bomo predstavili v tem kratkem prispevku.

Večnamenske (Multipurpose) tekočine

Prednosti
Večnamenske tekočine so običajno cenejše in lažje za uporabo kot sistemi, ki temeljijo na vodikovem peroksidu
Vsebujejo vlažilce in s tem povečajo udobnost nošnje leč po čiščenju
Slabosti
Priporočljivo je dodatno mehansko čiščenje kontaktne leče, s tem pa se poveča nevarnost poškodbe kontaktne leče in, ob neupoštevanju higiene, tudi prenos okužb
Nekatere večnamenske tekočine so bile v preteklosti povezane z očesnimi okužbami, saj niso bile dovolj učinkovite
Vsebujejo konzervanse, na katere ste lahko občutljivi
Za učinkovito čiščenje, je potrebno leče pustiti v čistilni tekočini preko noči (oz. vsaj nekaj ur)
So primerne le za mehke leče

Tekočine, ki temeljijo na vodikovem peroksidu

Prednosti
Zelo učinkovito očistijo in dezinficirajo kontaktne leče; očesne okužbe povezane s takšnimi tekočinami so izredno redke
Dodatno mehansko čiščenje ni potrebno, zato je nevarnost poškodbe leče in prenos okužb majhna
Ne vsebujejo konzervansov, zato so posebej primerne za tiste uporabnike, ki so na te snovi občutljivi
Tiste z vgrajenimi vlažilci povečajo udobnost nošnje leč po čiščenju
Primerne so tako za mehke, kot tudi poltrde leče
Slabosti
Potrebujejo daljši čas delovanja. Lečke morate pustiti v čistilni tekočini preko noči
Nevarnost poškodb očesa ob neupoštevanju navodil; korak nevtralizacije vodikovega perkosida nikakor ne smemo izpustiti, sicer lahko v oko zanesemo vodikov perpksid.
Dvostopenjski sistemi zahtevajo uporabo dveh različnih tekočin, čistilno in nevtralizacijsko. Nevarnost je predvsem v tem, da lahko pozabimo uporabiti nevtralizacijsko tekočino. Temu problemu se izognemo z uporabo enostopenjskih sistemov.
Opozorila
Tekočin za čiščenje kontaktnih leč nikoli ne kombinirajte! Ob mešanju namreč lahko nastanejo obloge na kontaktnih lečah in se tvorijo zmesi škodljive očem.
Posodice za shranjevanje leč so namenjene uporabi le v kombinaciji z določeno tekočino. Nikoli ne uporabljajte posodice namenjene večnamenskim tekočinam za čiščenje s tekočinami, ki temeljijo na vodikovem peroksidu, in obratno!
Nikoli ne shranjujte leč v fiziološki raztopini, saj predstavlja le-ta idealno gojišče bakterij. Leče shranjujte v čistilni tekočini, ki jo redno menjate (na primer enkrat na teden, seveda če vmes posodice ne odpirate)
Voda ni primerna za čiščenje leč, saj lahko vsebuje nečistoče, ki povzročajo vnetja, poleg tega pa tudi neučinkovito čisti obloge na lečah
Velja tudi opozoriti, da je potrebno biti pozoren pri izbiri proizvajalca čistilnih tekočin za kontaktne leče. Različni proizvajalci namreč uporabljajo različno učinkovite in različno kvalitetne snovi. Tekočine se tako razlikujejo v učinkovitosti in varnosti.

Nasvet očesnega specialista je najpomembnejši!
Izbiro tekočine za čiščenje in nego kontaktnih leč prepustite svojemu očesnemu specialistu. Izbira tekočine je namreč odvisna od tipa kontaktne leče, pa tudi od posameznega uporabnika, njegovih potreb in navad.

Dodaj odgovor