Suho oko

suhe, razdražene in vnete oči

Kaj je sindrom suhega očesa?
Sindrom suhega očesa je zelo pogosta kronična očesna bolezen, pri kateri se solze ne tvorijo dovolj učinkovito oz. solze prehitro izhlapijo iz površine očesa. Ker je naravna vloga solz omogočiti jasen vid, vlažiti in zaščititi oko pred tujki, pomeni odsotnost solz za oko tudi povečano izpostavljenost dejavnikom okolja.

Simptomi sindroma suhega očesa
Najpogosteje imamo občutek peska v očeh, oko je rdeče, srbeče in pekoče. Povečano je solzenje, občutljivost in nelagodje ob nošnji kontaktnih leč. Ob resnejših primerih so zjutraj veke zlepljene.
Sindromu suhega očesa pogosto sledi poslabšanje, tudi v obliki poškodbe roženice in poslabšanja vida. Uspešnost zdravljenja je močno odvisna od vzroka in oblike bolezni. V večini primerov lahko sindrom suhega očesa uspešno nadzorujemo, dosežemo zadovoljivo udobje, ublažitev simptomov suhega očesa in tudi jasnejši vid.

Vzroki sindroma suhega očesa
Vroče, suho in vetrovno vreme je eden izmed glavnih povzročiteljev sindroma suhega očesa. Tudi dolgotrajna uporaba digitalnih naprav oz. dolgotrajno osredotočanje na določeno razdaljo (branje, šivanje itd.) lahko povzroči pojav sindroma suhega očesa. Resnejše oblike sindroma suhega očesa lahko nastanejo tudi pri zamašitvi žlez, ki skrbijo za kakovosten solzni film. Tudi hormonske spremembe in zdravila lahko zmanjšajo učinkovitost nastajanja solz in tako nastanek sindroma suhega očesa.

Zdravljenje sindroma suhega očesa
Ker ima lahko sindrom suhega očesa številne vzroke je na voljo širok spekter terapij. Uspešnost je v veliki meri odvisna od tega ali pacient upošteva navodila očesnega specialista.

Umetne solze oz. vlažilne kapljice za oči

Za blažje primere suhega očesa, ki nastane npr. zaradi pogoste uporabe računalnika, branja, študija in podobnih dejavnikov, je najbolj priporočljiva terapija preprosto uporaba umetnih solz oz. vlažilnih kapljic.
Na trgu je na voljo širok spekter vlažilnih kapljic za oči, ki se razlikujejo po učinkovinah in viskoznosti, prisotnosti oz. odsotnosti konzervansov itd. Kapljice z majhno viskoznostjo (bolj ‘vodene’) so primerne pri blažjih oblikah sindroma suhega očesa, nudijo takojšnje olajšanje in ne zameglijo vida. A nudijo takšne oblike kapljic le kratkotrajno olajšanje. Ob ponovitvi simptomov suhega očesa, moramo takšne kapljice ponovno aplicirati, tudi večkrat na dan. Kapljice s povečano viskoznostjo (geli) so primerne predvsem, ko je občutek suhega očesa zelo moteč. Takšnega tipa kapljic običajno ni potrebno aplicirati večkrat na dan. Običajno so takšne oblike kapljic za oči priporočljive preko noči.
Ob pogosti uporabi kapljic je priporočljivo izbrati kapljice brez konzervansov, saj lahko le-ti dodatno dražijo oko. Če uporabljate kontaktne leče, morate biti pozorni, da izberete kapljice primerne uporabnikom kontaktnih leč. Vaš očesni specialist Vam bo priporočal primeren pripomoček.

Gretje vek
Sindrom suhega očesa lahko nastane tudi zaradi nezadovoljivega izločanja olja (meibum) iz Meibomovih žlez, ki sicer skrbijo za zaščitni film očesne povrhnjice. Meibomove žleze se nahajajo ob očesnih vekah in če se le-te zamašijo, se olje, ki je kritično za preprečevanje prehitrega izhlapevanja solznega filma, ne more zadovoljivo izločati. Pojavi se sindrom suhega očesa, ob neustreznem zdravljenju, pa se lahko razvije tudi vnetje vek oz. blefaritis.

Najbolj enostaven način terapije takšne oblike suhega očesa je pregrevanje očesnih vek s suhimi toplimi obkladki oz. grelnimi prevezami. Suha toplota omehča zamašene žleze, ki tako zopet prično normalno izločati olje. A za učinkovito delovanje moramo postopek izvajati redno, dvakrat na dan po 20 minut, s primerno ogreto prevezo, ki ima možnost ohranjanja toplote. Po končanem pregrevanju je priporočljivo izvajati tudi nežno masažo vek po priporočilih očesnega specialista.

Protivnetna zdravila
Vnetje je pogost spremljevalni dejavnik sindroma suhega očesa odgovoren za rdeče oko. . Ob izrazitem vnetju očesne površine, zlasti takrat kadar je ogrožena tudi roženica, je priporočljiva terapija s kapljicami s protivnetnim delovanjem (npr. Maxitrol, Lotemax, Flarex). Kapljice predpiše zdravnik in jih je potrebno uporabljati le v skladu z njegovimi navodili. Kronična uporaba protivnetnih zdravil se odsvetuje. Protivnetna zdravila ukinjamo postopoma. Po prenehanju uporabe se lahko prehodno poveča rdečina očesa in ojačajo neprijetni simptomi. Velikokrat se zato priporoča sočasna uporaba vlažilnih kapljic za oči.

Omega-3 maščobne kisline
Omega-3 maščobne kisline predvsem DHA (docosahexaenoična kislina) in EPA (Eicosapentaenoična kislina) sta dve od treh omega-3 maščobnih kislin, ki jih telo ne more samo zgraditi in jih je potrebno pridobiti s hrano, kot je npr. ribje olje. Omega-3 maščobne kislin dokazano omilijo očesno vnetje, saj vplivajo na metabolizem vnetnih dejavnikov. Očesni specialisti zato ob sindromu suhega očesa priporočajo povečan vnos hranil bogatih z omega-3 maščobnimi kislinam. Ob izbiri prehranskih dopolnil moramo biti pozorni na kakovosten sledljiv vir, ki ni onesnažen s težkimi kovinami. Za ustrezno učinkovitost mora biti prisotna zadovoljiva količina omega-3 maščobnih kislin (300 mg/dan). Dobri viri omega-3 maščobnih kislin pa so tudi mastne ribe, kot sta na primer losos ali skuša, pa tudi laneno seme.

Čepki
Čepki Ob hujših oblikah suhega očesa lahko očesni specialist priporoča vstavitev čepka v spodnji solzni kanal. Čepek preprečuje iztekanje solz iz očesa v nos in tako podaljša čas prisotnosti solz na očesni površini. Očesna površina se zato izsuši počasneje.

suhe, razdražene in vnete oči

Dodaj odgovor