Starostna slabovidnost ali presbiopija

Običajno po 40. letu kar naenkrat ne najdemo več prave bralne razdalje in opazimo, da je bližinsko delo postalo neprijetno, včasih celo neznosno. Pri bližinskem delu opazimo motno sliko, ki je nikakor ne moremo izostriti. Zaradi naprezanja se pojavi občutek utrujenosti in glavobol.

Kaj je starostna slabovidnost?
Starostna slabovidnost ali presbiopija je normalen fiziološki očesni pojav, za katerega je značilno zmanjšano prilagajanje oziroma akomodacija očesne leče na bližino, zato bližinske slike le stežka izostrimo. Z leti postaja očesna leča debelejša, trša in manj elastična, predvsem zaradi nabiranja in spremembe strukture beljakovin v očesni leči. Poleg tega pa z leti pričnejo pešati tudi mišice, ki skrbijo za prilagajanje leče na različne razdalje. Sprva, da bi dosegli ostrejšo sliko, ojačamo bralno svetlobo, povečamo tisk in oddaljujemo čtivo. Ko pa ‘roke postanejo prekratke’, je čas za optični pripomoček, kot so očala ali kontaktne leče.

Načini ‘zdravljenja’ starostne slabovidnosti
Očala
– bralna očala
Bralna očala so najpogostejši in najenostavnejši način odpravljanja težav povezanih s starostno slabovidnostjo. Z bralnimi očali lahko vidimo dobro na tako imenovani ‘bralni razdalji’ (35-50 cm od oči). Z njimi pa ne bomo videli dobro na bolj oddaljen računalniški zaslon ali npr. osebe s katero se pogovarjamo. Ker pa večino dela opravljamo na srednji razdalji, nas bo to sčasoma pričelo motiti.
– pisarniška očala
Če želimo videti dobro tako na bralni kot tudi srednji razdalji, je najbolje izbrati očala s podaljšano bližino. S takšnimi očali bomo lahko udobno brali, kot tudi videli na računalniški zaslon. Takšna očala včasih imenujemo tudi delovna oz. pisarniška očala.
– multifokalna očala
Če potrebujemo korekcijo vida tako na blizu kot tudi na daleč, se lahko odločimo za dvoje očal. Ena uporabljamo za branje, druga pa za gledanje televizije ali pa vožnjo. Da pa bi se izognili neprestanemu menjavanju očal za različne potrebe, je dobro izbrati multifokalna očala. Ob omembi multifokalnih očal si večina ljudi predstavlja očala z vidnim ‘bralnim okencem’. To so bifokalna očala, katerih nošnja spada bolj ali manj v preteklost.
Najsodobnejša in estetsko najbolj sprejemljiva oblika multifokalnih očal so progresivna multifokalna očala. Le-ta imajo vgrajenih več dioptrij, s prehodom od dioptrije za branje v spodnjem predelu do dioptrije za daljavo v zgornjem delu.
Velja opozoriti, da je potrebno pazljivo izbrati model in proizvajalca progresivnih očalnih leč, saj se razlikujejo v kvaliteti materialov in širini vidnega polja. Na cenejša multifokalna očala z ozkim vidnim poljem se je načeloma težje navaditi. Širše kot je vidno polje, hitreje se navadimo na očala in bolj udobna bo njihova uporaba. Kot vedno pa je s kvaliteto povezana tudi cena. Progresivna multifokalna očala so resda na prvi pogled draga, vendar pa se moramo zavedati, da je za izdelavo takšnih očal potrebna vrhunska tehnologija in mojstrstvo izdelovalca očal. Prav tako je prav vsako multifokalno stekelce prilagojeno individualnim značilnostim uporabnika ter izbranega okvirja. Seveda pa s progresivnimi multifokalnimi očali pravzaprav nadomestimo vsaj dvoje očal in se tako izognemo neprestanemu menjavanju ter s tem povezanimi poškodbami in izgubo očal.

Kontaktne leče
Multifokalne kontaktne leče so dobra izbira, če očal ne moremo nositi, si želimo svobode gibanja oz. nam očala estetsko ne ustrezajo. Multifokalne leče obstajajo v mesečni ali dnevni obliki. Slednje so primerne za tiste uporabnike, ki pričakujejo od svojih leč superiorno udobnost in za tiste, ki si občasno želijo odložiti svoja multifokalna očala ter uživati v športu z vso svobodo gibanja.
Tako kot pri izbiri multifokalnih očal je potrebno biti pozoren tudi pri izbiri proizvajalca multifokalnih kontaktnih leč. Predvsem je pomembno, da takšnih leč ne naročamo kar sami na podlagi podatkov, ki jih poznamo za svoja multifokalna očala. Odpravimo se na pregled svojemu očesnemu specialistu, ki bo ocenil primernost takšnih leč. Le tako bodo kontaktne leče udobne in varne.

Kirurški poseg
Če predstavljajo tako očala kot leče nepremostljivo oviro, se lahko odločimo za operativni postopek lajšanja starostne slabovidnosti. Ena izmed najboljših kirurških rešitev, zlasti ob hkratni prisotnosti daljnovidnosti in skalitvah očesne leče, predstavlja vstavitev multifokalne intraokularne leče v oko.

S presbiopijo se bomo srečali prej ali slej prav vsi. Ko nas preseneti, si pomagajmo s kakovostnimi optičnimi pripomočki oz. se posvetujmo z očesnim specialistom o možnosti operacije. Z odlaganjem zdravljenja bomo ne samo povečali svoje neudobje, ampak tudi tvegali hitrejšo rast dioptrije.

Dodaj odgovor