Računalniška očala – ali kako se znebiti glavobolov

Ali preživite večino dneva pred računalnikom? Trpite za glavoboli in bolečimi očmi po daljši rabi računalnika? Uporabljate bralna očala, a z njimi ne vidite jasno zaslona računalnika? Če so odgovori na ta vprašanja pritrdilni, potem obstaja enostavna rešitev – Povprašajte izbranega očesnega strokovnjaka o t.i. delovnih oz. računalniških očalih. Včasih takšna očala imenujemo tudi očala s ‘podaljšano’ bližino.

Računalniška očala so sodobna različica standardnih bralnih očal
Veliko ljudi uporablja pri delu običajna bralna očala. Ker so bralna očala namenjena natančnemu bližinskemu delu na razdalji 30-40 cm, je njihova uporaba za računalniško delo, ki se najpogosteje odvija na razdalji okoli 80-100 cm, lahko problematična. Da bi rešili ta problem, lahko v očala vgradimo očalne leče specializirane za sodobno delovno okolje. Računalniška očala nam dajejo možnost, da vidimo dobro tako na bralni kot tudi na razdalji računalnika.

Ali lahko z računalniškimi očali vidim tudi stranko?
Obstajajo tudi delovna očala, ki omogočajo vidljivost tudi do razdalje 3 metrov. Le-ta so priporočljiva predvsem za tiste, ki imajo poleg bližinskega dela, dela za računalnikom tudi stik s strankami (npr. v banki). Ker lahko tako uporabnik udobno vidi na vseh razdaljah, ki jih uporablja, se utrujenost in glavoboli pojavijo redkeje in z računalnikom-vezane težave, vsaj tiste povezane z vidom, izginejo.

Ne potrebujem računalniških očal – Za računalnik uporabljam kar običajna bralna očala!
Očesni specialist običajno predpiše bralna očala za optimalen vid na razdalji 30-40 cm. Bralna očala zato niso optimalna za delo na razdalji na kateri imamo običajno postavljen računalnik. Da bi videli z bralnimi očali na računalnik se sklanjamo proti računalniku kar vodi do nepravilne drže, naprezamo se zaradi dioptrijske razlike, pojavi se neudobje, glavobol in hitrejša utrujenost. Običajna bralna očala so zadovoljiva za občasno uporabo računalnika, a za dolgoročno uporabo niso priporočljiva.

S starimi bralnimi očali odlično vidim na računalnik, a brati z njimi ne morem
Bralna očala, običajno so to starejša očala, ki so nam v preteklosti dobro služila za branje, lahko še vedno uporabljate za delo pred računalnikom, kot tudi na vrtu ali v kuhinji. Bralna očala z nižjo dioptrijo namreč dobro služijo na razdalji rok, a takšna očala niso več ustrezna (‘dovolj močna’) za branje oz. natančno bližinsko delo.

Nosim multifokalna očala – ali potrebujem tudi računalniška očala?
Računalniška očala so specializirana očala, ki omogočajo optimalen vid na razdalji do 3 metrov (odvisno od modela). Multifokalna očala omogočajo vid tudi na daljše razdalje. Pomembna razlika je širina vidnega polja: dlje kot si želimo z očali videti, ožje je vidno polje, zato imajo multifokalna očala v primerjavi z računalniškimi očali tudi ožje vidno polje, kar lahko vpliva na udobje pri delu. Uporabniku, ki preživi večino dneva za računalnikom zato priporočamo uporabo računalniških očal, po odhodu z dela pa multifokalna očala.

Ne pozabite na ustrezno zaščito na računalniških očalih
Poleg ustrezne dioptrije je pomembna tudi ustrezna zaščita pred dejavniki sodobnega delovnega okolja. Izpostavljeni smo močni svetlobi varčnih žarnic in tudi žarčenju zaslona računalnika. Na očalnih lečah so zato priporočljivi nanosi, ki ščitijo proti bleščanju in modro-vijolični svetlobi, ki pomembno vplivata na občutek utrujenosti. Modro-vijolična svetloba naj bi bila tudi pomemben dejavnik razvoja degenerativnih bolezni oči, zato je zaščita seveda priporočljiva.

Za podrobnosti in nasvet povprašajte svojega izbranega očesnega specialista.

V Očesnem Centru Irman si prizadevamo za dober vid naših strank in pacientov, smo specialisti za odličen vid!

Dodaj odgovor