Pasti cenenih kontaktnih leč

S pojavom internete trgovine se je močno povečala dostopnost kontaktnih leč splošnemu uporabniku. Vestnemu uporabniku, pojav internetne trgovine omogoča udoben nakup, vendar pa je za nevestnega in slabo obveščenega uporabnika spletna ponudba lahko tudi polna pasti.

Splet so namreč preplavile kontaktne leče, katerih glavna dobrina je izjemno nizka cena. To so običajno kontaktne leče neznanih proizvajalcev, pa tudi nekatere malim podjetjem lastne blagovne znamke. Nevestni uporabnik, predvsem pa tudi tisti, ki leč še nikoli vživljenju ni poizkusil, se na kvaliteto materiala iz katerega je leča izdelana in proizvajalca ne bo oziral. S tem pa bo nevede stopil na pot, ki lahko vodi tudi do resnih očesnih obolenj.

Slaba prepustnost kontaktnih leč za kisik je ena izmed glavnih slabosti poceni kontaktnih leč slabe kakovosti. Premalokrat se poudarja, da so takšne leče namenjene nošnji največ do 8 ur dnevno. Narejene so namreč iz materialov, ki spadajo bolj ali manj v preteklost, in katerih uporabnost se ne sklada s sodobnim življenjskim slogom in željo po vrhunskem udobju in varnosti.

Posledica dolgotrajne nošnje takšnih slabo prepustnih leč je rast novih žilic na obrobju roženice, zmanjšanje števila celic na notranji površini roženice, ki skrbijo za njeno prozornost, s tem pa pojav nejasnega vida. Leče postanejo sčasom neudobne, pojavi pa se tudi večja možnost vnetij, brazgotinjenj pa tudi alergij.

Poleg tega se ponujajo takšne leče dvomljive kakovosti, skupaj s tekočinami za nego, ki pogosto nimajo vseh potrebnih sestavin za učinkovito čiščenje. Te sestavine, med drugim tudi encimi, so namreč dražje za izdelavo. Posledica uporabe neučinkovitih tekočin je nabiranje usedlin na leči, zaradi česa se poveča možnost okužb, z lečami sčasoma ne vidimo več dobro, nošnja leč postane neprijetna in verjetno kmalu tudi nemogoča.

Očesni specialisti opažajo vse večji porast hudih očesnih zapletov, ki so pogosto povezani z neveščim nakupom kontaktnih leč, pogosto pri spletnih ponudnikih, in brez predhodnega pregleda vida.

Če želimo uspešno nositi kontaktne leč, so ključnega pomena naslednji koraki:
· Obisk specialista oftalmologije (okulist), ki bo predpisal le kvalitetne, dobro prilegajoče se leče.
· Nakup kvalitetnih kontaktnih leč pri verodostojnih ponudnikih. Po nasvet se obrnite na svojega optika, optimetrista ali specialista oftalmologije.
· Poučite se opravilni uporabi leč. Običajno je to del pregleda za predpis kontaktnih leč.
· Upoštevanje higiene. Ne samo rok, ampak tudi posodice za shranjevanje leč.
· Uporaba kvalitetnih tekočin za nego leč. Čiščenje mora biti učinkovito, da je nošnja leč varna. Če čiščenja ne boste izvajali vestno, se raje odločite za leče za enkratno uporabo!
· Redni kontrolni pregledi pri očesnem specialistu, da preprečimo zaplete in ohranimo zdravje oči!

Še nekaj o spletnem nakupovanju. Predvsem se prepričajte od koga kupujete. Na žalost je vse bolj očitno, da včasih ponujena kontaktna leča, ki naj bi prišla od istega proizvajalca kot tista iz optik, to pravzaprav ni. V borbi za cene,so primorani nekateri spletni trgovci sedaj poseči po cenejših poteh, vključno z nabavo kontaktnih leč in tekočin preko neuradnih poti. S tem je sledljivost in zagotovilo kakovosti materialov vprašljiva. Tudi reklamacij pri takšnih ponudnikih ne boste mogli reševati. S svojo kontaktno lečo in problemom boste ostali sami.

Optike so tukaj zato, da vam ponudijo nasvet, pomoč pri urejanju problemov povezanih z lečami ali nego le-teh. S tem, ko obračamo hrbet optikam in svojim očesnim specialistom, obračamo hrbet strokovnosti in varnosti!

Dodaj odgovor