Kako vstavim/odstranim kontaktne leče?

Kontaktne leče

Pred vstavljanjem ali odstranjevanjem kontaktnih leč, moramo temeljito umiti, izprati in osušiti roke! Na ta način poskrbimo za pravilno higieno in zmanjšamo možnost okužbe.

Vstavljanje kontaktnih leč
1. Lečo postavimo na blazinico kazalca in preverimo, če je pravilno obrnjena. (Leča mora imeti obliko posode. Če ima leča obliko krožnika, je obrnjena narobe.)
2. S srednjim prstom iste roke spustimo spodnjo veko.
3. S kazalcem druge roke dvignemo zgornji del veke.
4. Nežno vstavimo lečo v oko.
5. Pogledamo navzdol, počasi spustimo zgornjo veko in zamižimo. Leča se bo sama namestila na sredino očesa.
Občasno se leča lahko premakne s središčnega dela očesa na našo beločnico. Lečo lahko postavimo nazaj v središče tako, da:
– zapremo oko in z nežnimi gibi prstov po vekah postavimo lečo na sredino očesa, ali
– ob odprtem očesu s prstom pritisnemo na rob zgornje ali spodnje veke in tako postavimo lečo na sredino očesa


Odstranjevanje kontaktnih leč

1. Umijemo roke in jih temeljito osušimo.
2. Pogledamo navzgor in s sredinskim prstom potisnemo spodnjo veko navzdol.
3. S kazalcem pomaknemo lečo v spodnji del očesa.
4. Nežno primemo lečo s palcem in kazalcem in jo odstranimo.
5. Lečo očistimo v skladu z navodili proizvajalca tekočine za čiščenje in nego leč oz. če nosite dnevne leče, jih ob koncu dneva preprosto zavrzite.


Pomembno!

Pri uporabi kontaktnih leč se vprašajte: ‘Se moje oči počutijo dobro? Kako so videti moje oči? Ali dobro vidim?’ Če ste v dvomih, leče odstranite!
– Držimo se navodil o predpisanem času nošenja leč, tudi v primeru, če je nošenje še vedno udobno.
– Samo kontaktne leče z visoko prepustnostjo za kisik omogočajo očem, da dovolj ‘dihajo’. Nikoli ne spimo z lečami za dnevno uporabo.
– Kadar so leče neudobne, jih odstranimo. V primeru, da je prisoten občutek neudobja, tudi ko smo jih odstranili, se posvetujmo s svojim očesnim zdravnikom.
– Uporaba leč v primeru slabega počutja, prehlada ali viroze ni priporočljiva.
– Uporaba leč med plavanjem ni priporočljiva, razen ob hkratni uporabi očal za plavanje oz. ob uporabi dnevnih kontaktnih leč, ki jih po plavanju takoj zavržemo.
– Kontaktnih leč ne delimo, saj s tem tvegamo možnost okužbe!
– Leče moramo redno menjati v skladu z navodili očesnega zdravnika.
– Pri rokovanju z lečami ne uporabljamo ostrih predmetov in pazimo na dolžino nohtov.
– Leče in posodice za shranjevanje leč nikoli ne izpiramo s tekočo vodo, saj tako tvegamo nevarnost okužbe.
– Ko leče odstranimo, jih pred ponovno uporabo nujno očistimo in dezinficiramo z izdelki, ki so primerni za neko kontaktnih leč.
– Leče vstavimo v oči pred nanosom ličil.

Imate dodatna vprašanja? Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca tukaj oz. nas pokličite na 051 288 010.

Kozmetika, ličila in kontaktne leče

Dobre navade, ki ob uporabi negovalne kozmetike in ličil pomagajo preprečevati zaplete pri nošnji kontaktnih leč:

1. Umijte si roke pred uporabo kontaktnih leč

Da bi preprečili okužbo očesa, je prvi korak uporabe kontaktnih leč dobra higiena rok. Roke speremo z blagim milom pod močnim curkom vode. Roke si osušimo, najbolje z papirnato brisačo za enkratno uporabo.

2. Kontaktne leče vstavite najprej
Še preden pričnete s svojo dnevno kozmetično rutino, si v oči vstavite kontaktne leče. Ob vstavitvi kontaktnih leč namreč na rokah ne smemo imeti nobenih ostankov kozmetike ali ličil, saj bi jih sicer zanesli na kontaktno lečo oz. v oko. Olja in ostale snovi, ki so prisotne v kozmetiki lahko namreč spremenijo transparentnost kontaktne leče in povečajo oprijemanje nečistoč. Nošnja leč tako postane neudobna.

3. Kozmetika mora biti primerna za uporabnike kontaktnih leč
Vedno se prepričajte, da so proizvodi, ki jih uporabljate varni za uporabo s kontaktnimi lečami. Prav tako je pomembno, da ste pozorni na izbor kakovostnega izdelka, ki se dobro oprime kože in ne tvori strdkov, ki bi lahko zašli v oko (nekakovostne maskare). V zadnjem času se pojavljajo tudi kozmetične znamke, ki razvijajo produkte posebej za uporabnike kontaktnih leč in za tiste, ki so nagnjeni k alergijam. Izogibajte se tudi uporabi vodoodpornih ličil

4. Pazljivo pri nanosu ličil
Pri nanosu ličil se raje izognite ličenju notranjih delov vek, saj bi sicer ličilo lahko prešlo na kontaktno lečo. Prav tako ne priporočamo uporabe pudrastih senčil in pigmetov z večjimi bleščečimi delci, saj lahko le-ti zaidejo v oko oz. za lečo in oko razdražijo oz. celo poškodujejo roženico.

Oči, makeup

5. Odstranjevanje ličil in kontaktne leče
Pred odstranjevanjem ličil je priporočljivo, da odstranite kontaktne leče. Najbolje je, če uporabimo specializirana čistila za občutljivo področje okoli oči. Čistilo mora biti seveda učinkovito, a hkrati dovolj nežno, da ne poškoduje vrhnjega sloja očesa in tako poveča nevarnost okužbe. Priporočamo npr. vlažilno/negovalne Blephaclean krpice in Blephagel.

6. Ne pozabite zamenjati maskaro

Ker se maskara uporablja neposredno na trepalnicah v posodico vedno znova vračamo bakterije in nečistoče z očesne površine. Zato je zelo priporočljivo zamenjati maskaro vsaj na vsake 3 mesece. Če imate očesno vnetje je nujno, da maskaro začasno nehate uporabljati. Po terapiji pa maskaro takoj zamenjajte in se tako izognete ponovitvi.

Priporočljivo je tudi redno čiščenje čopičev in gobic s katerimi ličila nanašamo, saj so lahko bogat vir bakterij.

7. Dnevne vs. dvotedenske oz. mesečne kontaktne leče

Dnevne kontaktne leče za enkratno uporabo so posebej priporočljive za uporabnice, ki imajo občutljivejše oči, so nagnjene k alergijam in uporabljajo mnogo ličil. Vsak dan namreč skupaj z lečo odstranimo tudi vse nečistoče in se tako izognemo vnetnim dejavnikom.

Za tiste pa, ki svojih leč za podaljšano nošnjo ne želijo zamenjati za dnevno opcijo, priporočamo dodatno mehansko čiščenje s tekočino za vzdrževanje kontaktnih leč. Poskrbeti moramo namreč, da odstranimo tudi trdovratne madeže, ki jih puščajo vodoodporna ličila.

8. Zamenjajmo posodico za kontaktne leče
Ker je posodica za leče pogosto vir okužb, je vsakodnevno čiščenje npr. s tekočino za čiščenje kontaktnih leč in menjava posodice vsaj 1x mesečno nujna. Kakovostne znamke tekočin za čiščenje leč, npr. AOSept Plus in Opti-FREE, imajo tako v majhnem/ potovalnem kot tudi velikem/mesečnem pakiranju posodico priloženo.

9. Kontaktne leče in kozmetična torbica

Glede na to, da se bomo prav kmalu odpravili na počitnice je pomembno, da za potovanje spakirate tudi posebno kozmetično torbico za svoje kontaktne leče in tekočine, saj ne želimo, da se nečistoče in bakterije iz zobne ščetke, glavnika ipd. prenesejo na posodico kontaktnih leč (in nato v oko).

Ob upoštevanje zgornjih nasvetov in nasvetov izbranega očesnega specialista, bi morala biti nošnja kontaktnih leč, kljub uporabi kozmetike in ličil varna in udobna.