Otroška korekcijska očala


Kakšna očala naj izberem za svojega otroka?

Kakšna očala naj izberem za svojega otroka?

Ko izbirate očala za svojega otroka je pomembno, da izberete kvaliteten in vzdržljiv material okvirja. Prav tako je pomembno udobje, otroci kaj hitro pokažejo, če jih kaj ‘tišči’, in takšnih očal potem nočejo nositi. Očal, ki niso udobna, pa čeprav so modna in všeč staršem, ne svetujemo.

Priporoča se tudi dodatek nastavljivega elastičnega traku ali pa vrvice, ki preprečita padec očal z obraza in tako nastanek neljube poškodbe očal.


Dojenčki in otroci še nimajo dobro razvitega korena nosu, zato morajo biti očala za njih posebej prirejena. Pomembno je, da so očala fleksibilna in ne vsebujejo drobnih delcev, ki bi lahko predstavljali nevarnost. Predvsem pri dojenčkih in zelo majhnih otrocih je dobro, da očala nimajo kovinskih spojev in, da so pregibni deli prekriti npr. z gumo, tako da si otrok ne more pripeti drobnih prstkov, kože ali las.

Kvalitetna otroška očala, ki ustrezajo naštetim pogojem in so bila razvita samo za otroške obrazke, ponuja le izbrana peščica proizvajalcev.


Kakšne očalne leče so primerne za mojega otroka?

Kakšne očalne leče so primerne za mojega otroka?

Pri očalnih lečah bodite izbirčni in izberite za svojega otroka kvaliteto. Vsekakor se zaradi lahkosti priporočajo plastične očalne leče. Priporočljivi so nanosi proti praskam, da se izognemo vsaj tistim drobnim poškodbam. Nanos proti bleščanju (antirefleks) zmanjša bleščanje, ki so mu občutljive otroške oči izpostavljene pod močnimi umetnimi lučmi v vrtcu, pa tudi zunaj. Ko smo že pri zunanjosti, je dobro tudi izbrati očalne leče, ki nudijo zaščito proti škodljivemu UV sevanju, ki je znani dejavnik tveganja razvoja degenerativnih bolezni vida. Tako omogočimo otroku kar najboljšo popotnico za prihodnost njegovega vida.


Kaj pa alternativa?

Kaj pa alternativa?

V zadnjem času se vse bolj pojavljajo ‘alternativne’ metode zmanjšanja dioptrije in odprave potrebe po optičnih pripomočkih. Alternativne metode so mogoče bolj primerne za odraslo ‘eksperimentiranje’. Svojega otroka peljite očesnim specialistom, saj bodo le ti znali opaziti bolezenske spremembe in predpisali primeren pripomoček za optimalen razvoj vida otroka. Očesni specialisti pogosto opažajo nepopravljive posledice slepega zaupanja neukim ‘zdravilcem’. Otroka jim pripeljejo šele, ko so po alternativnih ‘terapijah’ prišli do točke obupa, a je otrokova možnost za rešitev težav z vidom žal že močno načeta. Zaupajte svojemu očesnemu specialistu.

________________

Kolekcije otroških korekcijskih očal

V spletnem katalogu so predstavljeni izbrani modeli novih kolekcij korekcijskih okvirjev znamk, ki so na voljo v naših poslovalnicah.

Informacije o razpoložljivosti/dobavljivosti in ceni posameznih modelov očal lahko prejmete v poslovalnicah Optike Irman – Žalec, Velenje in Ljubljana.
Povpraševanje lahko pošljete tudi na spletna@optikairman.si oz. preko spletnega kontaktnega obrazca.

DUTZ
DUTZ
DUTZ
DUTZ
Etnia Barcelona
Etnia Barcelona
Kids By Safilo
Kids By Safilo
Kids By Safilo
Kids By Safilo
Milo&Me
Milo&Me
Milo&Me
Milo&Me
Minima
Minima
Minima
Minima
Ray-Ban
Ray-Ban
Stileitaliano
Stileitaliano
Stileitaliano
Stileitaliano
Vogue
Vogue
Vogue
Vogue
Seventh Street
Seventh Street
Seventh Street
Seventh Street

________________

O razvoju in pregledu vida pri otrocih

 • Razvoj vida pri otrocih

  Dober vid je izjemnega pomena za dojenčke in predšolske otroke, saj se v zgodnjih mesecih in letih svojega življenja učijo predvsem preko vidnih zaznav. Prav zato ni nikoli prezgodaj za začetek skrbi za dober vid Vašega otroka.

  Po rojstvu otroka pediater pregleda novorojenčka in ugotovi predvsem ali so prisotni anatomski pogoji za normalen razvoj vida (presvetlitev očesa). Težave novorojenčkov z vidom so sicer izredno redke. Oko je šele dobro pričelo s svojim razvojem in razvijalo se bo še nadaljnjih pet let, preden bo doseglo ‘konec’ zgodnjega razvoja. V tem času razvoja je pomembno, da otrok prejema dovolj vidnim signalov iz okolja v katerem živi. Na tak način se bo vzpostavila normalna funkcija vida.

 • Pregled vida predšolskih otrok

  V zgodnjem obdobju posebni pregledi pri specialistih niso predvideni. Večina majhnih otrok opravi splošen test vida kot del rednih sistematskih pregledov razvoja otroka. Ti zgodnji pregledi so neprecenljivi. A kadar starši ali specialist pediater opazijo vidne spremembe na očesu ali težave pri vidu (škiljenje, solzenje, asimetrija itd.), pediater priporoča specialni pregled.

  V splošnem se svetuje, da opravijo otroci svoj prvi pregled vida pri očesnem specialistu, ko dopolnijo 3 leta. Pri otroku lahko že v vrtcu opazimo težave z učenjem. Te težave so velikokrat povezane z pogosto neopaženimi nerešenimi težavami z vidom. Ključno je torej, da se težave z vidom diagnosticirajo čim bolj zgodaj in se tako izboljša možnost za dober vid in optimalen razvoj učnih sposobnosti otroka.

 • Ali pregled vida boli?

  Ne. Pregled vida Vašega otroka ne bo bolel. Ne skrbite, večina očesnih ambulant je sedaj prilagojena otrokom. Pregledi so sedaj postali prav zabavni. Pomembno je, da se vzpostavi medsebojno zaupanje med starši zdravnikom in otrokom, saj bo reševanje vidnih težav lahko potekalo dlje časa in zahtevalo dobro mero vztrajnosti.

 • Ali mora otrok znati brati, da lahko opravi pregled vida?

  Ne. Vašemu otroku ni potrebno prepoznavati črk ali znati brati. Osnovno dioptrijo izmerimo z napravo imenovano refraktometer. Vid se testira tudi z uporabo sličic in figur.

 • Kako poteka očesni pregled?

  Ob pregledu Vas bodo povprašali o problemih z vidom, ki se morebiti pojavljajo v družini. Pogovorili se boste tudi o težavah s katerimi se Vaš otrok sooča pri igri, pri gledanju slik ali majhnih predmetov. Nato se izvedejo otrokom-prijazna testiranja, po katerih Vam bo očesni specialist svetoval o primernem optičnem pripomočku za Vašega otroka. Pregleda se tudi anatomija očesa in očesnega ozadja. Opravi se lahko tudi skiaskopija oz. objektivno ugotavljanje dioptrije očesa s pomočjo odboja svetlobe. Tekom takšnega pregleda otroku v oko aplicirajo kapljice atropina, ki zenico razširi in zmanjša akomodacijo očesa.

 • Kaj pričakovati od očesnega pregleda otroka?

  Na osnovi rezultatov meritev in pogovora se določi dioptrija in vidna ostrina. Po potrebi lahko priporoča zdravnik tudi vaje in pokrivanje bolj dominantnega očesa, da se doseže simetrija vida. Pomembno je da se zavedamo, da zdravnika pri otroku najbolj zanima vidna ostrina, ki vpliva na simetrični razvoj vida. Po potrebi, če zdravnik tako oceni, se predpišejo tudi očala, ni pa nujno.