Očesne alergije pri otrocih


Kako prepoznati očesno alergijo pri otroku?
Očesne alergije pogosto povzročajo pekoč in srbeč občutek v očeh. Otroci si tako pogosto drgnejo oči, močno mežikajo pa tudi zavijajo z očmi. Tožijo, da jih oči bolijo, da ne vidijo dobro in, da jih moti svetloba. Oči so lahko rdeče in se prekomerno solzijo. Opazimo lahko blago otekanje vek in zatemnjeno obarvanost kože pod očmi.

Pazljivo, hudo otekanje vek in očesni izcedek lahko pomenita resno okužbo očesa in takrat je potrebno obiskati zdravnika.

Kako lajšati očesno alergijo pri otrocih?
Odprava stika s sprožilcem alergije, kot je npr. cvetni prah, je najučinkovitejši način lajšanja alergij, a žal ne vedno izvedljiv. Poskrbite, da si otroci pogosto umivajo roke in obraz ter se ne dotikajo ali drgnejo oči v primeru stika z alergenom.

HLAJENJE, NEGA IN VLAŽENJE OČI
Simptome očesnih alergij lahko lajšamo s hlajenjem in nego vek ter uporabo umetnih solz. Otroku pripravite hladilni obkladek za veke, veke pa nato negujte s sterilnimi vlažilnimi krpicami za občutljive oči. Priporočljiva je uporaba kapljic za oči z dodatnim blagim protivnetnim delovanjem (npr. Vividrin® ectoin®). Postopke hlajenja, nege in vlaženja izvedete 2-3x dnevno, dokler se simptomi ne umirijo.

Kaj je Ectoin®?
Ectoin® je naravna molekula s protivnetnimi lastnostmi, ki oči, razdražene zaradi alergije, naravno umiri in navlaži ter s pomočjo zaščitnega hidrofilma prepreči stik z alergeni. Ectoin® je sestavni del kapljic Vividrin® ectoin®, ki jih lahko najdete na policah Optik Irman in na naši spletni strani.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?
Ob dolgo trajajočih simptomih alergije je potrebno poiskati pomoč zdravnika, ki izključi morebitne druge vzroke draženja oči, kot so npr. bakterijske ali virusne okužbe. V primeru hujših očesnih alergij zdravnik običajno predpiše kapljice na recept. Smiseln pa je tudi pregled pri pediatru alergologu.

Izdelki za lajšanje očesnih alergij:
– hladilne blazinice The Eye Doctor Premium grelno-hladilna protibakterijska preveza za oči
– krpice za nego vek Blephaclean, krpice za nego vek
– vlažilne kapljice Vividrin ectoin kapljice za oči