Očalne leče za vožnjo

Vožnja avtomobila je ena izmed najbolj zahtevnih aktivnosti za oči

Ceste in njihova okolica za voznika zahtevajo neprestano sprejemanje številnih informacij, za zaznavanje le-teh pa je dober vid izjemnega pomena. Dober vid pomembno vpliva na reakcijski čas. Tako se ob slabem vidu, neudobju zaradi vožnje in slabih svetlobnih pogojih lahko le-ta znatno podaljša. Vremenske razmere, dež, megla, sneg in sončna svetloba vplivajo na vid in s tem udobje v vožnji. Vožnja v slabih svetlobnih pogojih oz. ponoči predstavlja še posebej velik izziv za voznike. Močne avtomobilske luči, ksenonski in LED žarometi ter bleščanje nas hitro zmedejo ali zaslepijo. Globinski vid, razločevanje barv in periferni vid so tako močno zmanjšani. Ostrino vida pa še dodatno zmanjšuje modra svetloba zaslonov na armaturni plošči. Specializirane očalne leče za vožnjo ponujajo rešitev.

Ponudniki specializiranih očalnih leč za vožnjo

HOYA EnRoute – Očalna leča, ki vas odpelje.

Japonski proizvajalec očalnih leč Hoya nudi voznikom in voznicam specializirano očalno lečo EnRoute in EnRoutePro. Opremljene so s posebnim filtrom proti bleščanju, le-ta zmanjšuje spekter modre svetlobe in s tem bistveno zmanjša razpršitev svetlobe in bleščanje povzročeno zaradi svetlobe armaturnih plošč, obcestnih luči, semaforjev in žarometov nasproti vozečih vozil. Skozi očalne leče spusti več svetlobe, izboljša kontrast in s tem zaznavanje. Rezultat je udoben in sproščen vid tudi v slabih svetlobnih in vremenskih pogojih.

EnRoute očalne leče so dobavljive s protizrcalnim nanosom, ki očalne leče ščiti pred praskami, prahom in umazanijo.

EnRoute očalne leče so na voljo v enožariščnih in progresivnih izvedbah. Obe različici nudita široka vidna polja in kvaliteten vid na vse razdalje. EnRoute progresivne očalne leče vključujejo revolucionarno Hoyino tehnologijo, ki močno omili motnje vida na periferiji očalne leče ter tako omogoča gladke in hitre prehode med vidnimi polji za različne razdalje.

EnRoute Pro
V kolikor za volanom preživite ogromno časa, se pozanimajte pri svojem optiku o EnRoute Pro očalnih lečah. Očalne leče EnRoute Pro poleg klasičnih EnRoute očalnih leč vsebujejo še:
+ Filter za povečanje kontrasta in zaznavanje barv ter zmanjšajo bleščanje v še večji meri
+ Omogočanje naravngea vida na vseh razdaljah, ki jih potrebujete med vožnjo. Jasen pogled naprej, na ogledala in na armaturno ploščo, vse v naravnem položaju sedenja.

ESSILOR EyeDrive – Vozite varno. Spočijte si oči.

Inovativna Reflect Control tehnologija je osnova za izdelavo EyeDrive stekel. Nudi edinstveno kombinacijo dizajna in oplemenitenja na steklu. Zmanjšuje draženje oči med vožnjo zaradi nenadne količine svetlobe, ki prihaja iz različnih virov ter izboljša kontrast. V slabih svetlobnih pogojih je nočna refleksija s EyeDrive stekli do 90% manjša v primerjavi s standardnimi stekli (brez AR, indeks 1.6) in 57% manjša v primerjavi s stekli s popolno zaščito, ki je trenutno dostopna na trgu. EyeDrive stekla podnevi nudijo enako zaščito kot organska stekla z vsemi zaščitnimi sloji. Ponoči pa se njihove lastnosti podvojijo. Zahvaljujoč širokim vidnim poljem, nova tehnologija zagotavlja kvaliteten vid vozniku, ne glede na območje gledanja.

EyeDrive – enožariščna stekla, ki nudijo oster vid podnevi in ponoči.
EyeDrive PRO – enožariščna stekla s FreeForm dizajnom, nudijo oster in neomejen vid skozi cel dan, preko celotne površine stekla. V mraku in ponoči, znižanje dioptrije za 0,4 v zgornjem delu stekla nudi dodatno ostrino vida.
EyeDrive PAL – progresivna stekla s FreeForm dizajnom.
EyeDrive PAL PRO – progresivna stekla s FreeForm dizajnom in s širšim vidnim poljem na srednji oddaljenosti.
EyeDrive PAL PRO 4U – popolnoma personalizirana progresivna stekla.

Fotokromatska stekla Transitions XTRActive EyeDrive ščitijo voznika pred soncem tudi izza vetrobranskega stekla. Stekla v skladu s svetlobnimi pogoji prilagajajo obarvanost in s tem tok svetlobe. Omogočajo optimalno zaščito pred bleščanjem ponoči in udobje v času vožnje podnevi.

ZEISS DriveSafe – Za varno in sproščeno vožnjo.

Preizkušeno, testirano in potrjeno kot prava inovacija: ZEISS DriveSafe je precizno steklo za očala, ki optimizira zahteve vida pri vožnji z vozilom. Inovativne tehnologije so bile razvite po dveh letih intenzivnega raziskovanja, razvoja in obširnih testiranj v ZEISS Vision Science Lab Tuebingen. Optimalna kombinacija dizajna in tehnologije oplemenitenja za vse, ki se med vožnjo želijo počutiti varno in udobno:
– Izboljšan pogled ob zmanjšani vidljivosti, zahvaljujoč posebnemu dizajnu stekel za očala. ‘Luminance Design‘ tehnologija upošteva razžarjene pupile ob slabi svetlobi in skrbi za boljšo oceno objektov in oddaljenosti tudi v deževnem vremenu in mraku.
– Zmanjšan občutek zaslepljenosti ob nasprotnem prometu, zahvaljujoč inovativnemu oplemenitenju. ‘DuraVision DriveSafe‘ oplemenitenje ciljano zmanjša občutek zaslepljenosti tako, da zmanjša moč deleža kratkotrajne, slepljive svetlobe.
– Hitrejše spreminjanje kota pogleda na cesto, navigacijsko napravo, ogledala in armaturno ploščo, zahvaljujoč prilagojenemu področju vida. Stekla so prilagojena situacijam in pogojem ob pogledu iz avtomobila.

DuraVison DriveSafe
– preplastitev , ki učinkovito prepreči bleščanje.
Razvito v okviru obširnih raziskav in v kooperaciji z vodilnim proizvajalcem avtomobilskih žarometov:
– Analiza vseh običajnih tipov avtomobilskih žarometov.
– Primerjava valovnih dolžin LED, Xenon in halogenske svetlobe.
– Na osnovi te študije računalniško podprte simulacije in testiranje v praksi.

Viri: promocijski material proizvajalcev očalnih leč