Potrebujete meritev dioptrije? Naročite se tukaj.

Modra zaščita

Si eden/ena izmed tistih, ki preživijo veliko časa pred digitalnimi zasloni?

Imaš po delu z zasloni utrujene oči?

Ti pri delu z zasloni neprijetno blešči?

Po večernem raziskovanju po digitalnem svetu težko zaspiš?

Kaj je modra svetloba?

Modra svetloba je del vidne svetlobe in tako popolnoma naraven pojav. Dnevna svetloba je največji vir modre svetlobe. A ker večino sodobnega časa preživimo pred umetnimi viri modre svetlobe, kot so digitalne naprave in LED osvetlitev, je najbolj zaskrbljujoča prav dolgotrajna izpostavitev v notranjih prostorih, še posebej v večernih urah. Izpostavljenost modri svetlobi v teh pogojih je nenaravna in za telo potencialno škodljiva.

Zakaj je dobro blokirati modro svetlobo?

Modra svetloba je veliko bolj razpršena kot preostali del vidne svetlobe, zato oteži osredotočanje, zmanjša kontraste, bolj blešči in je tako za oči bolj utrujajoča. Modra svetloba je povezana tudi s tvorbo melatonina, hormona, ki uravnava dnevno-noči ritem telesa. Če smo modri svetlobi izpostavljeni v večernih urah, se zmanjša tvorba melatonina, kar lahko vodi do motenj spanja.

Dodatno tveganje predstavlja zelo visoka energija modre svetlobe (meji na še višjo energijo škodljive UV svetlobe). Le-ta ji namreč omogoča, da prodre v oko vse do mrežnice, kjer lahko povzroči degenerativne spremembe.

Modra pomoč

‘Blue’ očalne leče oz. očalne leče za delo z digitalnimi zasloni imajo vgrajen modro-vijolični filter, ki učinkovito ščiti pred škodljivo modro-vijolično svetlobo, ki jo oddajajo digitalne naprave.

Kot rezultat zaščite pred modro-vijolično svetlobo, lahko pričakuješ:

> zmanjšanje bleščanja,

> izboljšan kontrast,

> manj neprijetnega občutka,

> manj utrujenosti oči pri uporabi digitalnih naprav

Kako izgledajo očalne leče z modro zaščito? Ali so zelo rumene?

Ne. Da bi dosegli zaščito pred modro svetlobo ni potrebne močne rumene obarvanosti, kot jo imajo nekatera očala (t.i. gamer očala). Kot posledica močne obarvanosti se popači tudi zaznavanja barv. Naše očalne leče imajo značilen modro-vijoličen odsev in le rahlo rumenkasto teniranost, ki ne popači zaznavanja barv, izboljša pa kontrast vida.

Ali so očalne leče z modro zaščito na voljo z dioptrijo ali brez dioptrije?

Oboje! Izbiraš lahko med širokim naborom dioptrij kot tudi možnostjo brez dioptrije. Na voljo so tudi za tiste z astigmatizmom (cilindrom).

Komu priporočamo očalne leče z modro zaščito?

Praktično vsem odraslim uporabnikom, saj smo tako rekoč vsi konstantno izpostavljeni digitalnimi zaslonom in LED osvetlitvi. Če spadaš med srečneže, ki se temu lahko izognejo, očalnih leč z modro zaščito ne potrebuješ ?

Viri informacij: