Kakšne kontaktne leče so primerne zame?

Ste se odločili, da vam očala preprosto ne ustrezajo? Ob ogromni izbiri kontaktnih leč pa ne veste kako izbrati? Pred začetkom nošnje kontaktnih leč je vsekakor priporočljiv obisk pri vašem izbranem očesnem strokovnjaku/strokovnjakinji, ki vam bo glede na vaše potrebe svetoval/a primeren tip leče. Pred obiskom pa si lahko preberete nekaj o splošnih lastnostih mehkih kontaktnih leč, trenutno najbolj priljubljenemu tipu leč na svetu.

Zakaj so mehke kontaktne leče tako priljubljene?
Z njimi lahko popravimo najbolj pogoste očesne motnje kot so miopia (kratkovidnost), hiperopia (daljnovidnost), astigmatizem (meglen vid) in presbiopia (s starostjo povezana izguba bližinskega vida).
Mehke kontaktne leče so zelo priljubljene tudi zato, ker se lepo prilagodijo obliki očesa, in so zaradi mehkosti, vlažnosti in prepustnosti kisika zelo udobne.
Ob izbiri mehkih kontaktnih leč imate tudi možnost izbire med različnimi načini nošnje, saj obstajajo v številnih podtipih, kot so dnevne, 14-dnevne, mesečne in dnevno-nočne.

Podtipi mehkih kontaktnih leč

Dnevne kontaktne leče
Pri dnevnih lečah lahko pozabite na večerno čiščenje – na koncu dneva jih preprosto zavržete! Dnevne leče so idealne za občasne uporabnike kontaktnih leč, športnike ter popotnike, kot tudi redne uporabnike, ki ne želijo izgubljati dragocenega časa za čiščenje leč.

14-dnevne kontaktne leče
Leče lahko nosite 14 dni, pri čemer jih morate vsak dan odstraniti in očistiti. Primerne so za redne uporabnike kontaktnih leč.

Mesečne kontaktne leče
Mesečne kontaktne leče še vedno predstavljajo najbolj priljubljen tip mehkih leč. Takšne leče nosite mesec dni, pri tem pa morate paziti, da leče vsak večer odstranite in očistite. Mesečne kontaktne leče so primerne za redne uporabnike kontaktnih leč.

Dnevno-nočne kontaktne leče
Kontaktne leče, ki zaradi izjemno visoke prepustnosti kisika omogočajo kontinuirano nošnjo podnevi in ponoči. Če želite, lahko leče odstranite šele po mesecu dni neprekinjene nošnje. Dnevno-nočne leče so primerne za redne uporabnike leč, tudi tiste, ki v svojih lečah radi zaspijo. Zaradi izjemno dobrih lastnosti se takšen tip leč tudi pogosto uporablja kot terapevtski tip leče za zaščito oči po operaciji oziroma poškodbi očesa.

Specializirane mehke kontaktne leče
Torične mehke kontaktne leče
So leče namenjene odpravljanju težav z astigmatizmom. Torične mehke kontaktne leče obstajajo kot dnevne kot tudi klasične mesečne leče.

Progresivne oz. Multifokalne mehke kontaktne leče
So leče namenjene odpravljanu težav v primeru presbiopije. Če imate težave pri vidu tako na blizu kot tudi na daleč, je takšen tip leče primeren za vas. Multifokalne mehke kontaktne leče trenutno obstajajo kot 14-dnevne in mesečne leče.

Dodaj odgovor