Kako naročiti očala po spletu?

Čeprav naročilo očal po spletu še vedno ne prekaša strokovnega posveta v optikah, je postalo t.i. online naročanje očal zelo priljubljeno. Očala si lahko v miru ogledamo v udobju svojega priljubljenega naslonjača. A seveda, spletno naročanje očal ima tudi svoje pomanjkljivosti. Naročilo očal po spletu je lahko zelo enostavno, varno in udobno! Seveda, v kolikor izberete zaupanja vrednega ponudnika storitve.

Spletno naročanje očal gre nekako takole:

1. Na spletni strani izberite očalni okvir.
Izbirajte med kovinskimi okvirji in okvirji iz umetne mase. Pozorni bodite na velikost okvirjev, najbolje je, da izberete okvir podobne velikosti, kot ga nosite sedaj – velikost lahko najdete na ročki oz. mostičku okvirja (primer: 52×18 140). A pozor, čeprav je lahko velikost okvirja enaka velikosti starega okvirja, je nov okvir lahko vseeno drugače oblikovan in drugače ‘sedi’ na nosu. Tukaj žal tudi spletno pomirjanje z virtualnimi ogledali ne bo v pomoč…

2. Vnesite podatke o dioptriji
Pred naročilom novih očal je priporočljiv specialistični okulistični pregled, da se določi optimalna dioptrija za optični pripomoček. Naročilnica za očala bo vsebovala naslednje podatke o dioptriji: sfera (sph), cilinder (cyl) in os (axis). Oznaka D.O. označuje desno oko in oznaka L.O. levo oko. Če je potrebno, bodo podani podatki za daljavo in za bližino. Podan mora biti podatek tudi o zenični razdalji (PD), brez katerega očal ni mogoče optimalno izdelati.
Opozorilo: ‘samodoločanje’ dioptrije za izdelavo očal lahko vodi do motenj vida. Dioptrija za kontaktne leče se razlikuje od dioptrije za očala.
Ko ste izbrali okvir, vnesite dioptrijo desnega in levega očesa in vnesite zenično razdaljo. Nato izberite tip očalnih leč, ki jih želite vgraditi v izbrani okvir.

3. Izbor očalnih leč
Pri izboru očalnih leč, ki jih boste vgradili v izbrani okvir priporočamo precejšno pazljivost. Ponudnik storitev mora jasno izrazi kateri tip očalnih leč ponuja in seveda za kakšnega proizvajalca pravzaprav gre (med cenjene proizvajalce spadajo Hoya, Zeiss, Essilor in Alcom). Med očalnimi lečami so namreč precejšne razlike kar se tiče kakovosti izdelave, optičnih lastnosti in nenazadnje tudi vzdržljivosti. Strokovni nasvet optika, ki Vam bo pomagal poiskati najbolj optimalen tip očalnih leč, ki zadostuje Vašim potrebam je zato neprecenljiv.

Spletno naročanje očal poteka precej masovno, tukaj posameznikove želje in posebnosti obraznih značilnosti ter optičnih potreb niso posebej upoštevane. Ker pa je od dobrega prileganja okvirja Vašemu obrazu precej odvisno kako udobna (in kako trajna) bo nošnja Vaših novih očal, je osebni obisk optike še vedno neprecenljiv. Še posebej pa je posvet s strokovnjakom pomemben pri izboru očalnih leč. Očalne leče namreč obstajajo v veliko različicah: enožariščne, bifokalne, progresivne, nestanjšanje, stanjšane, obarvane, fotokromatične, polarizirane, takšne za pisarniško delo itd. Tukaj se sami na spletu precej težko znajdemo, če želimo rešitev, ki bo ustrezala nam kot posamezniku s specifičnimi željami. S strokovno pomočjo optika pa smo lahko prepričani, da bomo izbrali odlična očala, ki so prilagojena le in samo Vam in Vašim potrebam in željam.