Astigmatizem – Cilinder

Astigmatizem je zelo pogosta očesna napaka neenakomerne ukrivljenosti sprednjega dela očesa, natančneje roženice ali leče očesa, katerega posledica je nejasen oziroma meglen vid.

Vzrok nastanka astigmatizma
Namesto enakomerne ukrivljenosti in gladkosti površine očesa, je površina v določenih predelih položnejša oziroma bolj izbočena. Svetlobni žarki se zato ob prehodu skozi roženico in lečo ne lomijo v vseh ravninah enakomerno in posledica tega projekcija slike na očesno mrežnico na več kot le enem mestu kot je to običajno.

Astigmatizem spada v večini primerov med podedovane očesne napake. Astigmatizem pa se lahko pojavi kot posledica poškodb in vnetjih oči, pa tudi kot komplikacija po očesnih operacijah.

Simptomi astigmatizma
Astigmatizem se pojavlja skupaj z ostalimi očesnimi napakami kot so kratkovidnost in daljnovidnost. Pogosto je astigmatizem nemoteč in zato korekcija ni potrebna. Bolj moteče oblike astigmatizma pa lahko postanejo vzrok za vse pogostejše glavobole, občutek utrujenosti oči in posledično motnje koncentracije.

Zdravljenje astigmatizma
Diagnoza astigmatizma se opravi med rutinskim pregledom vida. Ob ugotovljenem astigmatizmu očesni strokovnjak predpiše dioptrijo, h kateri je dodana astigmatična dioptrija (cilinder, imenovan tudi dodatek za ostrino) s pripadajočo osjo. Na primer: -1.00(dioptrija) -0.25 (cilinder) 50° (os)). Po teh podatkih se naredijo individualna torična očala oziroma torične kontaktne leče, ki vam bodo pomagale pri osredotočenju svetlobe v eno točko in s tem odpravile moteč meglen vid. Pomembno je vedeti, da so takšna očala oziroma leče namenjene korekciji le vašega astigmatizma!
Čeprav očala in kontaktne leče učinkovito pomagajo pri astigmatizmu, je edina metoda s katero je trenutno mogoče trajno odpraviti astigmatizem refraktivni kirurški poseg.

Astigmatizem pri otrocih
Otroci z nepopravljenim astigmatizmom imajo lahko težave s koncentracijo in učenjem, zato je kontrola vida pri otrocih izjemnega pomena za njihov razvoj! Pri otrocih je priporočljiva kontrola vida enkrat na leto.

Gotova očala in astigmatizem
Gotova očala, ki jih kupite po internetu oziroma v prodajalnah, ki niso specializirane za prodajo očesnih pripomočkov, nimajo vgrajenega dodatka za ostrino. Če imate visok astigmatizem to pomeni, da ne bodo rešila praktičnih težav z zamegljenostjo vida!

Kontaktne leče za uporabnike z astigmatizmom

Samoplačniški pregled vida Irman

Dodaj odgovor