Ali res potrebujejo moja očala UV zaščito?

Ste kdaj razmišljali kakšne poškodbe povzroča sonce vašim očem? Ne govorimo samo o trenutni zaslepljenosti ali bleščanju, zavedati se moramo tudi nepopravljivih poškodb, ki so dolgoročna posledica izpostavljenosti UV žarkom. UV žarki so za zdravje naših oči zelo škodljivi. Ker so žarki našim očem nevidni, pogosto pozabimo na njihovo prisotnost. Občutimo lahko šele posledice, ki se v večini primerov pokažejo v odrasli dobi ali starosti.

UV žarki med drugim pospešujejo staranje očesni tkiv, nastanek sive mrene (katarakte) in pospešujejo degeneracijo rumene pege (makularna degeneracija). Ne smemo pa pozabiti tudi na občutljivo kožo v okolici oči. UV žarki pospešijo njeno staranje, nastanek opaznih gubic in sončnih peg. Z izpostavljenostjo občutljive ob očesne kože UV žarkom pa so povezana tudi rakava obolenja.

UV žarki se kopičijo skozi vse življenje, prav tako pa tudi z njimi povezane poškodbe. Z večjo izpostavljenostjo UV žarčenju se poveča tudi tveganje za omenjenimi obolenji.

UV žarki so zunaj vedno prisotni, tudi ko je vreme oblačno ali dežuje. V takšnem vremenu seveda odložimo sončna očala in mislimo, da zaščite ne potrebujemo. A strokovnjaki opozarjajo, da se velik del izpostavljenosti UV žarkom zgodi prav v oblačnem vremenu, ko pozabimo na zaščito.

V skrbi za zdravje nudi danes večina proizvajalcev očalnih leč možnost vgradnje UV zaščite. Razvita je bila tudi mednarodna oznaka zaščite, ki jo nudijo očalne leče, imenuje se E-SPF faktor.

3 stvari, ki jih niste vedeli o vaših očalih

–          UV zaščita ni povezana z barvo očalnih leč! Brezbarvne očalne leče lahko nudijo odlično UV zaščito, včasih lahko celo boljšo od sončnih očal. A na močnem soncu, nam bodo le dobra sočna očala, torej takšna z zatemnjenimi lečami, lajšala bleščanje.

–          Očalne leče nudijo različne stopnje zaščite pred UV žarki. Stopnja UV zaščite je odvisna od materiala očalne leče in nanešenih antirefleksnih slojev (slojev proti bleščanju). Višji E-SPF faktor pomeni večjo zaščito pred žarki.

–          Z nošnjo očal z UV zaščito upočasnimo pojav očesni obolenj povezanih z UV žarki.

–          Z nošnjo očal z UV zaščito upočasnimo prezgodnje staranje občutljive kože v okolici oči.

Ko se boste odločili za nova očala, ne pozabite povprašati svojega očesnega strokovnjaka o možnosti UV zaščite. Vestnost danes se bo gotovo obrestovala v prihodnosti.

Dodaj odgovor