Ali lahko plavam v bazenu s kontaktnimi lečami?

Ste se odločili, da jesenski deževni dan izkoristite za obisk bazena? Če nosite kontaktne leče, morate biti pazljivi, da kontaktne leče ne pridejo v stik z vodo, saj si lahko nakopljete kup težav…

Plavanje v javnih bazenih s kontaktnimi lečami ni priporočljivo, saj tvegamo bakterijsko okužbo očesa. Kot rezultat se lahko pojavijo očesna vnetja, razdraženost in obolenja, kot je razjeda roženice.

Voda je vir številnih mikrobov

FDA (Zvezna agencija za hrano in zdravila, ZDA) svetuje, da kontaktnih leč ne izpostavljate morski, pitni ali klorirani vodi v bazenih. Voda je namreč vir številnih virusov in nevarnih mikrobov. Eden izmed najnevarnejših je Acanthamoeba, ki se lahko pritrdi na kontaktno lečo in povzroči vnetje roženice. To bolezensko stanje, imenovano Acanthamoeba keratitis, je povezano z nošnjo kontaktnih leč med plavanjem in lahko v skrajnem primeru povzroči tudi izgubo vida in potrebo po presaditvi roženice.

Kako se izognem okužbam?

Okužbam se lahko izognemo z upoštevanjem previdnostnih navodil očesnih strokovnjakov. Mednje spadajo: uporaba vodoodpornih zaščitnih očal, učinkovitih tekočin za čiščenje kontaktnih leč oz. nadomestitev običajnih mesečnih leč z dnevnimi kontaktnimi lečami za enkratno uporabo in izpiranje oči po plavanju.

Vodoodporna plavalna očala
Z uporabo vodoodpornih plavalnih očal lahko učinkovito zaščitimo kontaktne leče pred okužbo in tudi morebitno izgubo leč. Obstajajo tudi plavalna očala z dioptrijskimi stekli, če se odločite, da kontaktne leče niso dobra izbira.

Učinkovito čiščenje
Mehke kontaktne leče so v splošnem bolj porozne in zato lažje absorbirajo kemikalije in bakterije, kar povečuje tveganje očesnih vnetij. Uporaba učinkovitih tekočin za čiščenje in nego kontaktnih leč je zato izjemnega pomena za dodatno zmanjšanje nevarnosti okužb.
Ne pozabite pa zamenjati posodice za leče vsaj na vsake 3 mesece in vedno sledite navodilom svojega očesnega strokovnjaka.

Dnevne kontaktne leče za enkratno uporabo so dobra izbira
Če se odločite za plavanje s kontaktnimi lečami, predstavljajo dnevne kontaktne leče, ki jih po plavanju odstranimo najvarnejšo izbiro. Z odstranitvijo leč, se odstranijo tudi kemikalije in mikrobi s katerimi smo prišli v stik v bazenu.

Izpiranje oči z umetnimi solzami
Voda lahko tudi povzroči, da se leče ‘pripnejo’ na oko, kar vodi do neudobja. Ob plavanju namreč voda odstrani zaščitni solzni film iz vašega očesa, zato bodo leče nekoliko dražile in, če trpite za Sindromom suhega očesa se le-ta lahko poslabša. Zato je priporočljivo, da po plavanju uporabite kapljice za oči (umetne solze) namenjene uporabnikom kontaktnih leč, in vstavite svež par kontaktnih leč.

Ob katerih simptomih moram poiskati pomoč?

Če bi se po plavanju z kontaktnimi lečami pojavilo dolgotrajno draženje, povečana občutljivost na svetlobo in izrazito neudobje ob nošnji leč, nemudoma pokličite svojega zdravnika.

ali lahko plavam v bazenu s kontaktnimi lečami-
Ne skrbite. Ob upoštevanju nasvetov, bi moral biti obisk lokalnega bazena varen. Uživajte v čofotanju!

Dodaj odgovor