Politika varovanja osebnih podatkov

Kdo smo?

Upravljalec osebnih podatkov strank Optike Irman d.o.o. ter lastnik in upravljalec spletnega mesta www.optikairman.si:
OPTIKA IRMAN, optične storitve in trgovina d.o.o. (Optika Irman d.o.o.)
Poslovni naslov: Savinjska cesta 2, 3310 Žalec, Slovenija
Zakonita zastopnica: ga. Branka Irman, direktor

Čemu je politika varovanja osebnih podatkov namenjena?

Namen te politike je, da pomagamo razumeti svojim strankam, katere osebne podatke zbiramo, zakaj jih zbiramo, kako jih uporabljamo in kakšne pravice imajo naše stranke.

Kdo je upravljalec osebnih podatkov strank Optike Irman?

Ko se odločite stopiti v stik z nami, npr. preko povpraševanja, ali pa, ko se odločite za nakup v naši spletni trgovini oz. v eni izmed poslovalnic Optike Irman d.o.o., nam zaupate svoje osebne podatke. Upravljalec osebnih podatkov je v tem primeru Optika Irman d.o.o.

Kakšne osebne podatke strank obdelujemo?

Obdelava osebnih podatkov za namen izdelave/naročila optičnih pripomočkov
Če je stranka z Optiko Irman d.o.o. sklenila kupo-prodajno pogodbo (naročila optični pripomoček/ opravila nakup), se osebni podatki stranke na podlagi izpolnitve zakonske obveznosti obdelujejo za namen sklenitve in izvajanja pogodbe (npr. naročilo optičnega pripomočka, obračun, fakturiranje, uveljavljanje pravic zdravstvenega zavarovanja ipd.). Za izvedbo naročila potrebujemo naslednje osebne podatke: ime in priimek, naslov, telefonska številka in/ali elektronski naslov, ter v določenih primerih datum rojstva. Za izdelavo optičnih pripomočkov potrebujemo tudi informacijo o predpisani dioptriji in tipu predpisanega pripomočka. V primeru koriščenja pravic iz zdravstvenega zavarovanja potrebujemo tudi številko kartice zdravstvenega zavarovanja, s katero lahko v sistemu KZZ Online (Informacijski sistem neposrednega on-line dostopa do podatkov zdravstvenega zavarovanja) obvestimo Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije (ZZZS) o koriščenju pravic, v skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter koncesijo za izdajo optičnih pripomočkov.

Obdelava osebnih podatkov za namen neposrednega trženja
Osebni podatki se lahko obdelujejo tudi za druge namene, če je za takšno obdelavo podana privolitev. Privolitev pomeni vsako prostovoljno, izrecno, informirano in nedvoumno izjavo volje s katero stranka izrazi soglasje z obdelavo osebnih podatkov za določen namen. Osebno privolitev lahko stranka poda s svojo (pisno ali ustno) izjavo ali z drugim jasnim pritrdilnim dejanjem.
Z vključitvijo v Email klub Optike Irman stranka privoli v neposredno trženje in obveščanje s strani našega podjetja. Osebni podatki članov, ki jih Optika Irman d.o.o. obdeluje v svojih zbirkah, se v tem primeru uporabljajo za neposredno trženje, tj. za pošiljanje ponudb, reklamnega gradiva in vabil na dogodke; za anketiranje, za obveščanje o nagradnih igrah, katerih organizator je Optika Irman d.o.o.
Za namen neposrednega trženja preko elektronske pošte in/ali pošte zbiramo naslednje podatke: naslov elektronske pošte, ime in priimek in poštni naslov. Osebne podatke zbiramo z izrecno privolitvijo oz. nedvoumnim soglasjem posameznikov.
Če je stranka mlajša od 15 let, ne more podati veljavne privolitve za obdelavo osebnih podatkov. V tem primeru mora z obdelavo osebnih podatkov soglašati eden od staršev oziroma skrbnik.

Obdelava osebnih podatkov obiskovalcev spletne strani www.optikairman.si za druge namene
Komentarji
Ko obiskovalci zapustijo komentarje na spletnem mestu Optike Irman d.o.o., zbiramo podatke, ki so prikazani v obrazcu za komentiranje, in tudi naslov IP-ja obiskovalca in uporabniški niz brskalnika za pomoč pri odkrivanju neželene pošte.
Piškotki/Cookies
Če pustite komentar na naši spletni strani, se lahko odločite, da shranite svoje ime, e-poštni naslov in spletno mesto v piškotkih. Tako Vam ni potrebno ponovno izpolniti podrobnosti, ko napišete nov komentar. Ti piškotki se bodo hranili eno leto.
Če imate račun na spletnem mestu www.optikairman.si in se prijavite na to spletno mesto, bomo nastavili začasni piškotek, da ugotovimo, ali vaš brskalnik sprejema piškotke. Ta piškotek ne vsebuje osebnih podatkov in je zavržen, ko zaprete brskalnik.
Ko se prijavite se nastavijo piškotki, ki shranijo podatke za prijavo. Piškotki za prijavo trajajo dva dni. Če izberete »Zapomni si me«, se bodo piškotki ohranili dva tedna. Če se odjavite iz svojega računa, bodo piškotki za prijavo odstranjeni.
Vdelana vsebina z drugih spletnih mest
Vsebina na spletni strani www.optikairman.si lahko vsebuje vdelane vsebine (npr. videoposnetke, slike, članke itd.). Vdelana vsebina z drugih spletnih mest se obnaša na enak način, kot če bi obiskovalec obiskal drugo spletno mesto. Ta spletna mesta lahko zbirajo podatke o sebi, uporabljajo piškotke, vdelajo dodatno sledenje tretji osebi in nadzirajo vašo interakcijo s to vdelano vsebino, vključno s sledenjem interakcije z vdelano vsebino, če imate račun in ste prijavljeni na to spletno mesto.

Ali bomo osebne podatke strank posredovali tretjim osebam?

Osebne podatke lahko posredujemo pogodbenim podjetjem oz. organizacijam, če je dostop do takih podatkov, njihova uporaba, hranjenje ali razkritje razumno potrebno. Na primer za: izvedbo pogodbe, upoštevanje morebitnih veljavnih predpisov, zakonodaje, pravnih postopkov ali izvršljivih zahtev državnih organov; izvajanje veljavnih pogojev storitve, bodisi na podlagi zakona ali pooblastila; zaščito pred kršitvijo pravic ali varnosti Optike Irman d.o.o. ali javnosti ter pred škodo na njihovi lastnini, kot zahteva ali dovoljuje zakonodaja.
To so druga zaupanja vredna podjetja, ki smo jim s pogodbo zaupali posamezna opravila v zvezi z obdelavo osebnih podatkov naših strank (npr. proizvajalci očalnih leč, računovodske storitve ipd.). Obdelovalec s katerim sodelujemo mora biti za opravljanje svoje dejavnosti registriran in zagotoviti ustrezen nivo varovanja osebnih podatkov. Obdelovalci obdelujejo osebne podatke po naših navodilih ter izključno v našem imenu.
V izjemnih primerih lahko osebne podatke, v skladu z zakonom, posredujemo državnim in varnostnim organom, v kolikor bi ti podali uradno zahtevo za posredovanje osebnih podatkov.
Komentarje spletnih obiskovalcev preverimo prek storitve za samodejno zaznavanje nezaželene pošte.
Drugim fizičnim ali pravnim osebam osebnih podatkov ne posredujemo, razen če stranka v to izrecno privolili.

Obdelava osebnih podatkov za namen statistik in analiz

Osebne podatke strank obdelujemo tudi za namene internih statistik in analiz.

V tem okviru izvajamo analize, povezane z ugotavljanjem uspešnosti posamezne tržne akcije in obiska spletnih strani. Podlaga za obdelavo osebnih podatkov je v tem primeru naš zakoniti interes, pri čemer uporabljamo najmanjši možen obseg osebnih podatkov ter si prizadevamo, da ne pride do nedovoljenega posega v interese ali temeljne pravice posameznika.
V okviru analize uporabe spletnih strani www.optikairman.si lahko upravljalec zbira določene podatke o obisku, kot so ime ponudnika internetnih storitev in naslov IP, prek katerega uporabnik dostopa do interneta, datum in ura, ko uporabnik dostopa do mesta, strani, ki jih obišče na spletnem mestu in spletni naslov, neposredno s katerega uporabnik pride na spletno mesto. Analizo uporabe spletnih strani opravljamo v sklopu posrednika storitev Google Analytics, Google Inc.

V okviru analize uspešnosti neposrednega trženja preko elektronske pošte v sklopu Email kluba Optike Irman si ob poslanih elektronskih sporočilih zabeležimo prikaze na strani posameznikov prejetih sporočil in klike na povezave v prejetih sporočilih. Na osnovi zabeleženih podatkov ne izvajamo avtomatiziranega sprejemanja odločitev. Analizo uspešnosti neposrednega trženja preko elektronske pošte opravljamo v sklopu posrednika storitev MailChimp®.

Obdobje hrambe

Osebne podatke, pridobljene za namene sklepanja in izvajanja kupo-prodajnih pogodb, hranimo deset let po izdaji očesnega pripomočka. Druge osebne podatke hranimo do izpolnitve namena, zaradi katerega so bili zbrani.
Zbrane osebne podatke posameznikov hranimo do preklica soglasja za hranjenje in obdelavo podatkov posameznika. Po preklicu soglasja posameznika njegove osebne podatke nemudoma trajno izbrišemo.

V kolikor bi v našem podjetju prenehali zgoraj opisani nameni, zaradi katerih hranimo in obdelujemo osebne podatke, bomo zbirke podatkov, katerih namen je prenehal, nemudoma trajno izbrisali.

Podatke o prikazih prejetih sporočil in klikih na povezave v prejetih sporočilih hranimo še 12 mesecev od pošiljanja sporočila.

Spletni komentarji
Če pustite komentar, se komentar in njegovi metapodatki ohranijo za nedoločen čas. To je zato, da lahko samodejno prepoznamo in odobravamo nadaljnje komentarje, namesto da jih zadržimo v čakalni vrsti.

Spletne prijave uporabnikov
Za uporabnike, ki se prijavijo na naši spletni strani (če obstajajo), shranjujemo tudi osebne podatke, ki nam jih zaupajo v svojem uporabniškem profilu. Vsi uporabniki si lahko kadar koli ogledujejo, urejajo ali izbrišejo svoje osebne podatke (ne morejo pa spremeniti uporabniškega imena). Skrbniki spletnih mest si lahko ogledajo in uredijo tudi te podatke.

Kako varujemo osebne podatke strank Optike Irman?

V Optiki Irman se zavedamo pomena zasebnosti in si prizadevamo, da so osebni podatki naših strank na varnem. V ta namen smo oblikovali pravila in postopke ter vzpostavili tehnične in organizacijske ukrepe, s pomočjo katerih zagotavljamo ustrezno raven varnosti pri obdelavi osebnih podatkov.

Optike Irman, kot upravljalec in obdelovalec osebnih podatkov strank obravnava osebne podatke v skladu z zahtevami zakonodaje (ZVOP-1 in GDPR).

Na spletni strani www.optikairman.si izvajamo vse aktivnosti za zaščito in etično ravnanje z osebnimi podatki. Spletna stran www.optikairman.si redno izvaja varnostne posodobitve sistema in gostuje na varnem spletnem strežniku.

K zaščiti podatkov pred nepooblaščenim dostopom ali krajo štejemo tudi fizično varovanje in varovanje poslovnih prostorov Optike Irman d.o.o. z videonadzorom.

Pravice posameznika

Stranke katerih osebne podatke obdeluje Optika Irman imajo naslednje pravice:
– pravica do dostopa do osebnih podatkov stranke in njihovo kopiranje;
– pravica do dopolnitve ali popravkov osebnih podatkov stranke, če so ti nepopolni ali netočni;
– pravica do izbrisa osebnih podatkov stranke, zlasti če niso več potrebni za namene, zaradi katerih so bili zbrani, ali so bili obdelani nezakonito ali so bili obdelani na podlagi privolitve, pa je bila privolitev preklicana in ne obstaja druga pravna podlaga za njihovo obdelavo;
– pravica do omejitve obdelave osebnih podatkov stranke, zlasti če se oporeka njihovi točnosti;

Kako uveljavljati pravico do vpogleda/popravka/prenosa/izbrisa osebnih podatkov?

Posameznik lahko za svoje osebne podatke zahteva vpogled/popravek/popoln izbris/prenos drugemu ponudniku sorodnih storitev/prekinitev obdelave in hranjenja oz. preklic soglasja za obdelavo in hranjenje. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve oz. soglasja uporabe osebnih podatkov izvajala do preklica.

Zahtevo mora stranka oddati pisno preko elektronske pošte optika@irman.si, osebno na sedež podjetja: Optika Irman d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec oz. poslati na dani naslov sedeža podjetja.

Če osebne podatke stranke obdelujemo na podlagi privolitve (npr. neposredno trženje), lahko stranka zahteva, da trajno ali začasno, delno ali v celoti prenehamo uporabljati osebne podatke za te namene. Poleg tega, da je v vsakem poslanem elektronskem sporočilu neposrednega trženja omogočena možnost odjave iz Email kluba Optike Irman, lahko zahtevo za prenehanje uporabe osebnih podatkov pošlje stranka tudi preko elektronske pošte spletna@optikairman.si, osebno oz. pisno po pošti na sedež podjetja: Optika Irman d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec.

Če imate na spletni strani www.optikairman.si račun ali ste pustili komentarje, lahko zahtevate, da prejmete izvoženo datoteko osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, vključno s podatki, ki ste nam jih posredovali. Prav tako lahko zahtevate, da izbrišemo vse osebne podatke, ki jih imamo o vas. To ne vključuje podatkov, ki jih moramo hraniti v administrativne, pravne ali varnostne namene.

Kaj storiti v primeru kršenja pravic z naslova varstva osebnih podatkov?

Vsak posameznik lahko v primeru, da meni, da so mu z naše strani kakorkoli kršene pravice z naslova varstva osebnih podatkov, kadarkoli poda pritožbo pri nadzornemu organu – Informacijskemu pooblaščencu v Republiki Sloveniji:
Republika Slovenija, Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana, http://www.ip-rs.si

Dodatna pojasnila

V kolikor želite dodatna pojasnila v zvezi s politiko varovanja osebnih podatkov v Optiki Irman d.o.o., nam lahko pišete na optika@irman.si oz. na Optika Irman d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec.

Kontaktni podatki

Optika Irman d.o.o., Savinjska cesta 2, 3310 Žalec, Slovenija
Tel.: 051 288 011 oz. 051 288 010
Elektronski naslov: optika@irman.si

Povezave

Besedilo Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) lahko najdete na povezavi: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2016.119.01.0001.01.SLV&toc=OJ:L:2016:119:FULL